Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"ДНС НЕЋЕ ПОДРЖАТИ БУЏЕТ" Главаш упитао зашто су смањена давања за спорт,...

17 Децембар, 2020

Посланик ДНС у Народној скупштини Републике Српске, Александар Главаш, рекао је данас на сједници парламента РС да та странка неће подржати приједлог буџета за 2021. годину.

 

Он је истакао да је веома лоша и поражавајућа чињеница да се једна овако озбиљна одлука доноси по хитном поступку, а не онако како би требало у редовној процедури.

 

Главаш је указао на низ грешака у расподјели буџетских средстава те изразио забринутост због повећања буџета предсједника Републике Српске.

 

– У буџету предсједника Српске већа су издвајања за хуманитарне акције него за спорт, културу и туризам укупно. Док минорним средствима која су издвојена укидамо културу и спорт, повећавамо буџет предсједнику и дајемо му комодитет да врши улогу хуманитарног радника умјесто да се бави озбиљнијим стварима које ће утицати на развој Српске – истакао је Главаш.

 

Он је нагласио да предсједник Републике Српске у посљедње вријеме нема значајнију улогу те предложио да се буџетска средства преусмјере на српског члана предсједника, Милорада Додика, да му дају додатни подстицај јер је свакако преузео и улогу предсједника Републике Српске.

 

Главаш је изразио забринутост због повећања расхода за запослене за 9 милиона, док се паралелно смањују грантови и укидају буџетска средства појединим организацијама.

 

– У буџету су укинута средства за развој филма што ће нас дугорочно коштати јер не улажући у културу и друштвено насљеђе на корак смо до губљења националног идентитета- рекао је Главаш.

 

Он је осудио и смањење буџета Центру за истраживање ратних злочина, смањење гранта вјерским организацијама, недовољно издвајање буџетских средстава за неразвијене општине и смањење грантова за туризам.

 

– Туризам је најпогођенија грана привреде пандемијом Ковида 19. Умјесто да се заједнички удружимо и уложимо максималне напоре за развој туризма од којег живи велики број грађана Републике Српске, предлаже се да се за 42 одсто смањи грант за развој туризма, а ДНС то никако не жели и не може подржати – био је јасан Главаш.

 

Он је нагласио да ДНС не може подржати буџет којим се не подстиче развој привреде, којим се укида култура и спорт, који не подржава здравствене раднике, који смањује грантове министарству породице омладине и спорта и који минорно повећава борачки додатак.

 

– Буџет треба да буде буџет свих грађана, а не предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва, и све док буде тако ДНС ће се оштро борити против оваквог буџета – рекао је Главаш на крају свог излагања.

 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!