Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ ЗА СРПСКАИНФО: БЕЗ ДНС НЕМА ПРОМЈЕНА У СРПСКОЈ

12 Децембар, 2020

Свим душебрижницима који у овом тренутку предвиђају суморни крај Демократског народног савеза желим да поручим - не брините, ми ћемо опстати и показати да смо на правом путу, каже предсједник ДНС Ненад Нешић.

 

У интервјуу за Српскаинфо Нешић је дао ријеч: ДНС ће у наредном периоду, у наредна два изборна циклуса, бити прва политичка партија у Републици Српској.

 

Да ли сте свјесни колико је то озбиљно обећање?

Па имамо изборе 2022. и 2026. године.

 

И на недавној изборној скупштини странке у Бијељини сте рекли да је циљ ДНС да буде први у Српској. Да ли је сада то реално, имајући у виду стање у ДНС?

И даље тврдим да ћемо бити први у РС. Можда у овом тренутку то вама и многим члановима ДНС изгледа далеко, али ја мислим да је ово тренутак који ће ДНС да лансира на то прво мјесто. Али, не желимо тамо да дођемо због функција, због лагодности живота, већ желимо да дођемо да исправимо ово што се тренутно дешава у РС. А дешава се да је економска ситуација јако лоша, неизвјесна, не знамо шта нас чека сутра, а камо ли за неколико година. Демографска слика је катастрофална, празни нам се Република, остаје углавном старије становништво. Број становника свео се на историјски минимум од око 800.000, колико се процјењује. Они који су спремни да понуде рјешење за те проблеме, а ДНС јесте сигурно, заслужују да буду на челу РС.

 

Када се осврнемо на поменуту скупштину у Бијељини, на наш изборни догађај, тада сам штитио чланове ДНС и странку. Сматрао сам да је моја дужност да станем иза сваког члана, па и иза тадашњег предсједника Градског одбора Дике Цвијетиновића. Исти тај господин је неколико дана раније дошао код мене и тражио помоћ, рекавши да предсједник ГО СНСД Недељко Ћорић шири причу по Бијељини да ће га након изборног циклуса смијенити са мјеста директора „Комуналца“, што њему представља велики проблем. Тражио је од мене да станем уз њега. Ја сам то урадио, сматрајући да се ради о човјеку који то заслужује. Гледајући са ове тачке гледишта, не сматрам да сам погријешио. Урадио сам оно што би урадио сваки прави предсједник, сваки командант, да стане иза свог војника, да ако треба да главу своју за њих. Ја сам то урадио сматрајући да ДНС може да заштити сваког свог члана. И данас сам убијеђен у то. Оно што ту снагу ДНС руши јесу управо људи који нису ДНС, који ту не припадају.

 

Да ли се ви плашите личне одмазде од стране Милорада Додика?

Немам никакав разлог да се плашим било чије одмазде, нити уопште размишљам о томе. Нека свако ради оно што сматра да треба. Ја ћу у сваком тренутку знати како да се одбраним и на који начин да се поставим.

 

Готово сваки дан неко напушта ДНС. Колико су такви потези уздрмали снагу странке, и у смислу подршке грађана, али и у погледу ресурса потребних за функционисање?

Када сам преузео ДНС, странка је била на свом историјском минимуму. Од почетка сам знао да странка не може опстати и постојати због наших функција, него због интереса грађана. Знао сам шта ће услиједити, да ће моје „да“ промјенама у РС бити сигнал за многе да размисле – да ли ће на кратак рок бити на некој функцији, или ће бити уз народ. ДНС је странка промјена и стабилности РС. Све велике ствари које су урађене, урађене су са ДНС. Да будем конкретан, није ми жао што однарођени ДНС, са пуно функционера са никаквом подршком, мијења ДНС који је постао трећа политичка снага у РС и на путу је ка врху. Одлазе фуниционери, а прилази народ.

 

Ко одлази, а ко остаје у ДНС?

У ДНС остају лавови, орлови, остаје 99 одсто чланова и бирача. ДНС разумије оно најбоље у традицији нашег народа. Срби су на овим просторима остали и опстали јер су били спремни да дају најсветије што имају да бисмо ми данас ходали земљом коју зовемо Република Српска. Е, такви остају, њих је највише. Људи који су спремни на сваку тешкоћу у борби, свјесни светиње коју бране. Ове друге не бих описивао. Парафразираћу мог пријатеља Славка Глигорића који је рекао функције дођу и прођу, част и брука трају довијека.

 

Набројали сте кључне проблеме у Српској. Колика је одговорност ДНС за то, као странке која је била учесник у свим одлукама власти? Ти проблеми нису од јуче.

Са СНСД смо сигурно урадили много добрих ствари. Не треба бјежати од тога да смо били дугогодишњи коалициони партнери, не покушавам да то минимизирам, демантујем или негирам. Напротив. Можда смо били најбољи коалициони партнер СНСД, али смо препознали да је вријеме промјена, што нажалост у СНСД нису препознали. Сматрали смо да заједно са њима можемо да изведемо те промјене, али они нису били спремни на то. Ми смо били увјерени да је ДНС као трећа политичка снага на изборима 2018. а, то се показало и на изборима 2020. године, неко ко може да буде генератор будућих промјена у РС и ко може рећи у ком правцу даље треба да иде Српска.

 

Али, желим да подсјетим на чињеницу да се налазим на челу ДНС од 24. децембра 2019, а за легалног и легитимног предсједника сам изабран 10. октобра 2020. и да смо из коалиције иступили 17. октобра. Што говори да сам седам дана по преузимању дужности предсједника био спреман и одлучан да повучем такав потез који се није десио у протеклих 16 година. То је потез који ће сигурно у политичком смислу да обиљежи 2020. и ове изборе. Мислим да је то пробудило свијест у народу да су промјене могуће, пробудили смо народ из неке латаргије и учинили да се надају бољем сутра. Да ли ћемо то успјети? Даћемо све од себе. Дакле, не може се мени стављати на терет дугогодишња власт са СНСД. Рекли смо „не“ СНСД у Приједору, након тога „не“ у РС, да бисмо рекли „да“ будућности Српске.

 

Како ћете се понашати у Представничком дому БиХ?

Ниједан Србин у Сарајеву, од Милорада Додика до Ненада Нешића, нема другог избора него да буде јединствен у одбрани интереса српског народа и јачању позиције РС. То је тако било и никад се неће промијенити. У Сарајеву смо сви Срби, свјесни погинулих бораца који су стварали Републику. Тамо смо представници оних који имају право на једнакост у БиХ. У Бањалуци смо људи који имају разлике у мишљењу о томе како РС, коју смо заједно одбранили и ојачали, да уредимо у демократској атмосфери.

 

Хоћете ли приступити Клубу посланика СДС – ПДП у Представничком дому?

Имам отворен позив од њих. У начелу сам пристао да приступим том клубу, али морамо да обавимо још неке консултације, да дефинишемо будуће правце ђеловања. Јер, не може бити да је Нешић прихватљива опозиција на нивоу БиХ, доле је супер, а Клуб посланика ДНС у Народној скупштини РС треба да се доказује. Исти принципи морају да важе и за НСРС и за ПС БиХ. Значи, нисам против да будем дио заједничког клуба који ће се звати клуб СДС, ПДП и ДНС, сматрам да би на тај начин најбоље ђеловали у Сарајеву, штитећи прије свега интересе српског народа. Спона свих српских политичких партија, нешто најсветије, што никад не можемо довести у питање, то је Република Српска. Подсјетићу на нешто што желим да уђе у уво сваког грађанина РС, сваког Србина. ДНС никада није гласао за пренос ниједне надлежности са РС на ниво БиХ. Сви други су то радили, који су имали политичке представнике у НСРС и ПС БиХ.

 

Када причамо о опозицији, да ли сте добили званичан одговор из СДС и ПДП, којима сте понудили стварање ширег опозиционог савеза странака?

Ја сам СДС и ПДП позвао да потпишемо споразум који дефинише наступање прије, током и након избора. Да околности у нашем друштву вратимо на курс развоја, улагања у младе, да подигнемо наталитет, ојачамо достојанство пензионера, унапредимо образовање и здравство и зауставимо одлазак људи у бијели свијет. Не може РС да се мијења само јер неке странке то желе. Странке морају почети од себе. ДНС у промјенама предводи остале на поличкој сцени. Остали се понекад чине као да држе главу у пијеску. Желим да нагласим да нико нема право да нас квалификује да ли смо опозиција, или не. Самим тим што нисмо дио власти, ми смо опозиција.

 

СДС и ПДП у протеклих 16 година нису успјели да промијене власт у Српској. Тако да мислим да нису у ситуацији да било кога условљавају или постављају нека питања. Ми желимо да будемо на курсу промјена. Ко год жели да буде са нама, добродошао је. Да ли ће СДС и ПДП то препознати, не знам, то је питање за њих. Али, ако већ не ослушкују народ, нека се позабаве математиком, нека саберу гласове које су освојили на овим изборима и виде да ли су промјене могуће без ДНС. За разлику од неких других партија, ДНС је потврдио своје треће мјесто у РС и самим тим сматрам да је кључан играч, политички партнер за било какве промјене у РС. Без ДНС нема промјена. Вјерујем да на челу СДС и ПДП сједе мудри људи који знају да у овом тренутку промјене без ДНС нису могуће.

 

Како коментаришете став појединаца у ПДП и СДС, попут Јелене Тривић и Маје Драгојевић Стојић, које се противе сарадњи са вама, јер сматрају да ДНС прво треба да се докаже као опозиција?

Не бих ја да се бавим њима. Ја сам се доказао 2018. када сам у изборној јединици три за ниво БиХ освојио 20.000 личних гласова. До тада ДНС никад у историји није имао директног посланика у ПС БиХ. Истовремено, неки су прошли на компензацију, неки су у Бањалуци освојили миноран број гласова. Прије него што крену у напад на мене, то треба да узму у обзир, поготово неко ко се дичи образовањем, тиме да је професор и доктор. Вријеме ће показати ко је Нешић, а ко су остали.

 

Ако сте опозиција, зашто су ваши министри још у власти?

Знате да је Ђорђе Поповић искључен из ДНС. Колико ми је познато, министарка Сенка Јујић је отишла са Дарком Бањцем у неку нову политичку позицију. Дакле, не бих се сложио да су наши министри у Влади Српске. Што се тиче министра у Савјету министара БиХ, доле не постоји никава коалиција, никаква већина, та већина се формира од случаја до случаја. Не видим разлога зашто министар који проводи политику ДНС, у интересу РС, треба да подноси оставку. Ако СНСД или неко други сматра да наш министар тамо не треба да сједи, нека покрену смјену. Ми ћемо то прихватити. Министар је потпуно лолајан странци.

 

Како оцјењујете годину дана мандата Савјета министара? Спекулише се о иницијативи за његову смјену, да ли бисте је подржали?

Апелујем на све у овој држави да изваде главе из пијеска и схвате ситуацију. Говорио сам још љетос, ова држава је пред највећим изазовом од завршетка рата. Здравствена и економска криза мора да буде апсолутни фокус свих нас. А погледајте вијести и виђећете на чему је фокус: хоће ли једног човјека замијенити други, ваља ли или не овај Савјет министара, јесте ли Пера или Жика, у овој или оној странци. За то вријеме, као да нас раздваја океан, а не једна Дрина, Србија је на мјесту број један по економском расту у пандемији, подиже пензије и плате, а ми и даље стагнирамо. Мислим да је прошле године просјечна плата у РС и БиХ била већа за око 100 евра него у Србији, данас је просјечна плата у Србији већа за 50 евра него у нас.

 

Какав је ваш однос са Александром Вучићем. Често као позитиван примјер наводите управо његове потезе у Србији?

Као неко ко сједи на мјесту резервисаном за политичког лидера Срба и несумњиво најјачи политички лидер на простору Балкана, Вучић само може помоћи Републици Српској. Предсједник Србије нам помаже својим међународним ауторитетом и снагом, све нас заједно овде чини јачим. Као предсједник Србије учинио је нашу матицу економски највиталнијом и она је тренутно на врху званичне европске листе по економским достигнућима. Србија се гради, подиже, извози све више, расту плате и пензије. Као човјек, он се супротставио силама и рекао „не“ да би будућности свог народа и развоју рекао „да“. Тај приступ ми је близак

 

Како гледате на стратегију за западни Балкан коју су у америчком Конгресу представили Медлин Олбрајт, Данијел Сервер и осталих који новој америчкој администрацију савјетују шта треба да уради у БиХ? Да ли је могућа измјена Устава БиХ без пристанка РС?

Нема БиХ без Републике Српске. Српска је вјечита док смо јој ми вјерни, зато нема тешких ријечи, демагогије, нема огртања заставама ради краткорочних политичких поена. Сви волимо РС. Сви је бранимо и сви ради ње морамо бити јединствени. Када смо били такви, људи које помињете нису нас могли сломити ни бомбама, неће ни данас. На бранику јединства српског народа у БиХ, ДНС стоји као једина странка која никад није гласала за пренос надлежности и слабљење РС. На то сви могу рачунати и даље. Што се тиче ДНС, изворни Дејтон је нешто што је почетак и крај било каквог разговора о положају РС у БиХ.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!