Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: СРПСКА ГУБИ ФИНАНСИЈСКУ НЕЗАВИСНОСТ

11 Децембар, 2020

Предсједник ДНС Ненад Нешић упитао је данас ко то директно предаје финансијски суверенитет Републике Српске, који представља једну од посљедњих полуга независности Српске од спољног утицаја.

 

Он истиче да поред свих недаћа са којима се народ Републике Српске суочава у овој години пандемије, неко да економски преживи без онога што је изгубио, неко да сачува бар оно што му је преостало, исти тај народ је приморан да са невјерицом чека наредне потезе оних којима је дао повјерење.

 

– Народ и његова Република Српска се налазе пред вјероватно најтежим изазовима у посљедњих 25 година, а једно од тих је кредитно задужење са Међународним монетарним фондом који Влада увелико спрема за наредну годину. Задужење којим би се покушали покрити сви недостаци лошег управљања јавним новцем грађана који су нагло дошли до изражаја у овој кризи – поручио је Нешић.

 

Он додаје да само задужење није толики проблем, јер кредит се добије и кредит се врати.

 

Нешић каже да је Република Српска свакако доведена у ситуацију да су јој било чија средства потребна да преживи, а што је директна посљедица несавјесног управљања финансијама Српске годинама.

 

– Проблем је у ономе што нам није речено, а што овај предстојећи аранжман носи. Република Српска се директно условљава да ниједно будуће задужење Владе Републике Српске, јединица локалне самоуправе или њених агенција не може да се оствари без одобравања ММФ. Да ће за све будуће инвестиције које Република Српска буде спроводила, прво морати да тражи одобрење ММФ што је директно губљење финансијског суверенитета – истиче Нешић.

 

Поред тога, како додаје он, Република Српска се обавезује да допусти ММФ реструктурирање јавних предузећа у власништву Српске, на начин како кредитор буде одлучио.

 

Нешић каже да треба, такође имати у виду да су средства која ће Република Српска добити из овог аранжмана “кап у мору” у односу на њене стварне потребе у наредном периоду.

 

– Средства су неопходна, то је свима јасно, али ко то може у наше име, ко је то овлаштен, да будућност наше дјеце ставља у руке било којих кредитора, па и ММФ. Ко то директно предаје финансијски суверенитет Републике, који представља једну од посљедњих полуга независности Српске од спољног утицаја – навео је Нешић.

 

Он је позвао министарску финансија Зору Видовић да га демантује уколико гријеши, што би, како каже Нешић, искрено од срца желио да је случај, због свих нас.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!