Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: КОНСТАНТАН ПРОБЛЕМ У САРАДЊИ СА НИВООМ БиХ

9 Јул, 2018

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић рекао је да је на Комисији за спољне послове Представничког дома Парлемента БиХ било блокирано 180 милиона евра средстава за Републику Српску за четири веома важна пројекта.

 

"Ријеч је о пројекту Свјетске банке за подршку реструктуирању `Жељезница Српске` вриједном 51,3 милиона евра, затим завршетку ауто-пута Бањалука-Прњавор од 47 милиона евра, о пројекту холандског фонда `Орио` од три милиона евра донаторских средстава, те изградњи Коридора `Пет це` од 70 милиона евра", нагласио је Трнинић. 

 

 

Он је нагласио да су ова средства блокирана из политичких разлога, те да Република Српска у овом ресору има константан проблем са нивоом БиХ, иако се труди да има коректну сарадњу. 

 

 

Трнинић је подсјетио на понашање делегације БиХ која је оспоравала потписивање протокола у вези са изградњом ауто-путева у Српској на Самиту "16 плус један" који је протеклог викенда одржан у Софији. 

 

 

"Ми на самит нисмо отишли самоиницијативно него на позив кинеске Амбасаде у БиХ, у договору са кинеским компанијама које су предложиле да се протоколи у вези с тим пројектима потпишу у званичном протоколу на самиту", рекао је Трнинић новинарима у Бањалуци. 

 

 

Он је објаснио да се кинеска страна извинила представницима Српске по доласку на самит јер, како је навео, делегација БиХ, коју су сачињавали предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, није сагласна да пројекти из Републике Српске буду дио званичног протокола. 

 

 

"Колико сам добио информацију од кинеске стране, Звиздић је условио да ће напустити самит ако пројекти из Српске буду у званичном протоколу", напоменуо је Трнинић, додајући да су протоколи због тога потписани прије званичног почетка самита. 

 

 

Трнинић је нагласио да Република Српска има и проблем са пројектом изградње ауто-пута Бањалука-Млиниште за који се годинама чека писмо подршке са нивоа БиХ, иако је претходно доведен у завршну фазу. 

 

 

"Сматрам да би политика требало најмање да се мијеша у област инфраструктуре и у надлежности Министарства саобраћаја и веза јер су то животни проблеми за све грађане, прије свега Српске, али и БиХ", додао је Трнинић. 

 

 

Он је нагласио да Република Српска подржава све пројекте који се кандидују у Федерацији БиХ, те да Српска има јако добру сарадњу са Министарством транспорта и комуникација БиХ. 

 

 

"Прва стратегија која је усвојена на нивоу БиХ била је управо из области транспорта и сада је шаблон за све остале стратегије", навео је Трнинић. 

 

 

Трнинић је у склопу Самита "16 плус један" потписао Протокол о окончању преговарачког поступка у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор са представником кинеске Међународне кооперације за економску и технолошку сарадњу при Шандонг хај-спид групацији. 

 

 

Трнинић и директор Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" Душан Топић потписали су са представницима кинеских компанија "Синочем капитал" и "Кина оријент асет менаџмент /интернешнел/ холдингс лимитед" Протокол о сарадњи у вези са Пројектом ауто-пута Добој-Вукосавље и ауто-пута Вукосавље-Брчко, као дијела мреже ауто-путева на територији Републике Српске.


 


 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!