Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

МЈЕРЕ ДОНОСИТИ СИСТЕМСКИ, А НЕ ПРЕКО КОЉЕНА

26 Октобар, 2020

Демократски народни савез  подржава сваку мјеру Републичког штаба за ванредне ситуације која ће довести до смањења ширења вируса корона, али сматра да те мјере морају бити свеобухватне и системске, а не "преломљене преко кољена".

 

Мјере морају бити свеобухватне и системске, а не преломљене преко кољена што произилази из јучерашње изјаве министра просвјете и културе Наталије Тривић која је најавила обуставу наставе у школама од данас до 1. новембра. Једна таква мјера није могла бити донијета као хитна - `данас за сутра`, посебно јер министар тврди да у школама нема ширења вируса и да се настава обуставља искључиво у превентивне сврхе.

 

Мјера затварања школа мора пратити и рјешења за запослене родитеље са дјецом млађом од девет, десет година, као и да је требало позвати послодавце да једном од родитеља из таквих породица омогуће рад од куће или, уколико то није могуће, да им дају седмодневно плаћено одсуство које ће послодавцима надокнадити Влада Републике Српске из буџета.

 

Да ли министар зна да многе породице у којој су запослена оба родитеља, најчешће животаре са примањима која нису већа од 1.200 КМ и не могу себи приуштити да плате некога да им чува дјецу, а да не говоримо о самохраним родитељима? Да ли министар сматра да дјецу могу чувати баке и деке, а до јуче смо упозоравани да дјецу треба држати даље од старијих људи јер су дјеца најчешћи преносиоци вируса?

 

Чему журба за оваквом мјером када Тривићева упорно тврди да у школама нема ширења вируса или је, како наводе, "крила информације да су бројна школска одјељења у изолацији.

НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!