Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЈУЈИЋ- ПОТПИСАН АНЕКС СПОРАЗУМА О КОРИШТЕЊУ ПОДАТАК ИЗ КЊИГЕ УМРЛИХ

2 Октобар, 2020

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања Српске Дејан Кустурић, потписали су данас у Бањалуци Анекс Споразума о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига који су евидентирани у матичној књизи умрлих.

 

Министар Јујић је изјавила да ће Фонд здравственог осигирања бити благовремено обавијештен о смрти корисника здравственог права, чиме ће бити спријечене злоупотребе.

 

"Подаци ће Фонду здравственог осигурања бити достављани правовремено, односно два пута мјесечно. Фонд неће имати директан приступ бази података, што значи да безбједност неће бити доведена у питање", изјавила је новинарима министарка Јујућ након потписивања Анекса Споразума, подсјећајући да је Законом о матичним књигама прописано да је вођење првог примјека матичних књига у надлежности јединица локалне самоуправе те да се други примјерак матичних књига води у електронском облику кроз Централну базу, коју чува Министарство управе и локалне самоуправе.

 

Директор Фонда здравственог осгирања Републике Српске Дејан Кустурић је нагласио да је потписивањем Анекса Споразума унапријеђена сарадња Министарства управе и локалне самоуправе и ФЗО.

 

"Увјерили смо се током вишегодишње сарадње да овакав начин рада даје резултат и успјешно функционише у пракси. Уступање података из матичне књиге умрлих биће продужено у наредне двије године", рекао је Кустурић.

 

Недавно је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске потписало Споразум и са Фондом ПИО Републике Српске о коришђењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига који су евидентирани у матичној књизи умрлих.

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!