Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ГЛАС СРПСКЕ“-АЋИЋ: ДОНАЦИЈЕ ПРЕСУШУЈУ, ПРОБЛЕМИ ОСТАЈУ

2 Октобар, 2020

Пројекти који се финансирају кроз Регионални стамбени програм (РСП), затим ЦЕБ пројекат преко Развојне банке Европе и Саудијског развојног фонда биће завршени до 2022. године, а према грубим процјенама, незбринуто ће остати најмање 5.000 породица из категорије избјеглица, расељених и повратника, каже директор Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић.

 

Према његовим ријечима, Секретаријат је формирао радну групу која треба да утврди тачан број незбринутих породица и предложи Влади Српске начин њиховог збрињавања, али крајње је вријеме да се почне тражити системско рјешење како помоћи тим људима.

 

- За рјешење стамбеног питања у оквиру Регионалног стамбеног програма пријавило се 7.780 породица, а биће збринуто око 1.800. То значи да неће бити дефинитивно збринуто око 5.000 породица о којима ми морамо размишљати, јер је нехумано препустити их судбини - каже Аћић у интервјуу за “Глас Српске”.

 

ГЛАС: Шта ће бити с тим породицама?

АЋИЋ: Плашим се да се не смијемо уздати у донаторска средства, јер се међународни донатори већ ужасавају када им се двије и по деценије од завршетка рата траже донације за рјешавање питања избјеглих и расељених. Охрабрује што међународни кредитори у посљедње вријеме уз кредитна средства дају и све веће грантове и сматрам да је у том правцу потребно размишљати као о начину на који се могу обезбиједити средства за помоћ тим људима. Трећи начин је повећање буџетских средстава Секретаријата за збрињавање ових категорија. О томе ће коначну одлуку донијети Влада РС, али у сваком случају, ти људи не смију бити препуштени сами себи.

 

ГЛАС: Ви сте раније указивали на то да је од завршетка рата акценат стављан на повратак и да је занемаривано право на правичну накнаду имовине.

АЋИЋ: Према Дејтонском споразуму, избјеглицама и расељеним лицима дата су три права. Право на слободан повратак, право на поврат имовине и право на правичну накнаду уништене имовине. Међутим, сва пажња је стављена на повратак, при чему је Република Српска урадила јако много, док с друге стране, када је ријеч о повратку Срба у ФБиХ, поражавајуће резултате показао је попис становништва и зато је људима који не желе да се врате потребно омогућити да остваре право на правичну надокнаду.

 

ГЛАС: Шта значи када кажете да је Република Српска учинила много?

АЋИЋ: Значи да је од 2006. до 2019. године Влада Републике Српске, преко Министарства за избјеглице и расељена лица, а сада преко Секретаријата издвојила више од 23 милиона марака. Од тога је двије трећине издвојено за повратак Хрвата и Бошњака у Српску. С друге стране, не желим да кажем да федерално Министарство за избјеглице и расељене не издваја средства за повратак Срба, али с обзиром на висину њиховог буџета у односу на наш, то ни близу није на нивоу онога што је издвојено у РС.

 

ГЛАС: Колико новца је издвојено за обнову вјерских објеката?

АЋИЋ: У периоду од 2006. године до данас Република Српска је издвојила око 8.260.000 КМ, од чега око 5,5 милиона за обнову објеката исламске вјерске заједнице и вјерских објеката Католичке цркве. Не бих волио да ме неко погрешно схвати, јер апсолутно подржавам обнову свих богомоља, али ако је РС издвојила изузетно велика средства за обнову Ферхадије и самостана Плехан и Петрићевац, онда с правом питамо зашто још није завршена Саборна црква у Мостару.

 

НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!