Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: КОНКРЕТНИМ ПРОЈЕКТИМА ПОМОЋИ ОДРЖИВИ ПРОЈЕКАТ СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ

7 Септембар, 2020

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић и представници три локалне заједнице у Федерацији БиХ /ФБиХ/ потписали су данас у Бањалуци уговор о суфинансирању пројеката, укупне вриједности 60.000 КМ, чији је циљ подршка у вези са мигрантском кризом и сузбијањем незаконитих миграција.

 

Аћић је уговоре потписао са начелником општине Босански Петровац Дејаном Прошићем, помоћником градоначелника Бихаћа Јасмином Стамболијом, начелником Босанске Крупе Армином Халитовићем

 

"Политика Владе Српске јесте да на територији Српске не буде изградње мигрантских центара, али то нас не спречава да појачавамо међуентитетску сарадњу, сарадњу са кантоналним нивоима и са оним општинама и градовима који су оптерећени мигрантском кризом и илегалним миграцијама расположивим средствима која су дата Секретаријату у ту намјену", изјавио је Аћић након потписивања уговора.

 

Он је рекао да је анализом мигрантских рута утврђено да се они крећу и дијеловима повратничких српских насеља на подручју Босанског Петровца, Босанске Крупе и града Бихаћа.

 

"У складу са тим одлучили смо да одобримо 60.000 КМ укупно за ове три локалне заједнице на начин да се фокусирамо на повећање безбједности у дијелу мигрантских рута и да се уради електрификација у селима којима пролазе", навео је Аћић.

 

Он је рекао да су средства подијељена на начин да ће Босански Петровац добити 20.000 КМ, Бихаћ 25.000 КМ и 15.000 КМ Босанска Крупа.

 

Аћић је навео да су у Бихаћу обухваћени дијелови мјесних заједница Мартин Брод и Притока, у Босанском Петровцу дијелови села Петровачке Врточе и дио ужег центра општине гдје се задржавају мигранти, а у општини Босанска Крупа мјесна заједница Ивањска, гдје је примијећено кретање миграната.

 

"Свјесни смо да ова средства неће ријешити све проблеме у вези са илегалним миграцијама, али Секретаријат наставља сарадњу и наредне године гледаће се да се одвоје већа средства и обухвати већи број општина у којима је уочено кретање миграната", истакао је Аћић.

 

Он је додао да се од ове године креће са организованим повратком Срба у Липу и да је формирано Удружење повратника који су разговарали са градоначелником Бихаћа који је обећао помоћ.

 

Аћић је рекао да је став Републичког сектретаријата, пратећи став Владе Српске, да се измјештањем миграната у Липу неће ријешити овај проблем, истичући да је посебно спорно то што је ријеч о дијеловима Бихаћа у којима је изражен повратак Срба.

 

"Мислимо да то не доприноси већој безбједности повратника, али с обзиром да је тај камп већ направљен на земљи која се граничи са земљом повратника, потребно је осигурати већу безбједност повратника који се желе вратити и обнављати куће како на подручју Липе, тако у дијелу Орашког брда, Пркоса, гђе имамо најаву повратка десетак српских породица", рекао је Аћић.

 

Он је навео да је градоначелник Бихаћа обећао рализацију значајног дијела инфраструктурних пројеката - изградњу високонапонске мреже која би требало да крене од Патровачког Врточа преко Орашког брда, Липе до Пркоса да би се за повратничке породице могла радити нисконапонска мрежа.

 

Начелник Босанског Петровца Дејан Прошић рекао је да ће пројекат финансирања уличне расвјете допринијети укупном побољшању стања у вези са мигрантском кризом и безбједносном ситуацијом на подручју ове локалне заједнице.

 

Прошић је рекао да су најизраженији проблеми на подручју Босанског Петровца то што мигранти у транзиту проваљују у стамбене објекте.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!