Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: ЗАЈЕДНИЧКА ПОМОЋ СРБИМА ПОВРАТНИЦИМА У ФБиХ

3 Септембар, 2020

Представници Комесаријата за избјеглице и миграције Србије и Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске потписали су данас у Београду споразум о сарадњи чији је превасходни циљ пружање помоћи Србима повратницима у Федерацију БиХ /ФБиХ/.
 

Циљ споразума, који су потписали представник Комесаријата за избјеглице и миграције Србије Иван Гергинов и вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић, јесте и размјена искустава у вези са мигрантском кризом.
 

Аћић је рекао новинарима да је овим споразумом сарадња двије институције подигнута на виши ниво, те да тај документ има и посебан фокус - помоћ у одрживом повратку Срба у ФБиХ.
 

"Ниво помоћи коју добијају са нивоа федералних и кантоналних институција нажалост није довољан и одрживи повратак Срба у ФБиХ се помаже највећим дијелом од Владе Републике Српске", рекао је Аћић.
 

Он је напоменуо да се од данас и Комесаријат Србије укључио у ту врсту помоћи, те објаснио да је Комесаријат у јавним набавкама за ову годину већ планирао одређену помоћ у свим кантонима у пољопривредној механизацији и кућним апаратима.
 

"Посебно смо заинтересовани за јачање сарадње у области миграција јер Србија и Комесаријат имају огромно искуство, а ми се у Републици Српској, па и БиХ, сусрећемо са изазовима мигрантске кризе, можда у најјачем обиму до сада", рекао је Аћић.
 

Према његовим ријечима, разговараће се и како да се службеници Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске обуче у Комесаријату за избјеглице и миграције Србије о свему што је важно када је у питању мигрантска криза.
 

"Политика Републике Српске јесте да се мигранти не задржавају на територији Српске и спремни смо да их евидентирамо, да им пружимо основну здравствену заштиту, основни хигијенски пакет и да им помогнемо да иду ка дестинцији где желе", рекао је он.
 

Аћић је навео и да жеља миграната није да остану у Републици Српској и у БиХ, него да иду у државе ЕУ.
 

Он је подсјетио да на подручју Републике Српске нема мигрантских центара, те да је Секретаријат и прошле и ове године издвајао средства за помоћ оним дијеловима БиХ гдје су стационирани.
 

"Ове године смо заједно са МУП-ом анализирали мигрантске руте којима се крећу, најчешће кроз Унско-сански кантон", рекао је Аћић и додао да ће се у дијеловима ФБиХ куда пролазе мигранти, а гдје су Срби повратници, радити на побољшању безбједносних услова и путем електрификације.
 

Гергинов је изразио задовљство због потписаног споразума, те истакао да ће помоћ сада бити прецизније распоређивана.
 

"Средства која имамо, уз помоћ и рекао бих навигацију од стране Секретаријата Републике Српске биће сигурно прецизније распоређена", рекао је он.
 

Према његовим ријечима, сигурно је да људи из Бањалуке боље знају и виде, него људи из Београда каква је ситуација на терену.
 

Гергинов је додао и да ће сва искуства Комесаријата у вези са мигрантском кризом бити на располагању Републици Српској.

НЕШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА КРАЈ НАДАЊА ДА ЋЕ ПОНИШТИТИ ИДЕНТИТЕТ СРП...

Демократски народни савез (ДНС) изражава пуну...

23 Јул, 2024
НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!