Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

“НОВОСТИ”-ИНТЕРВЈУ- ПОПОВИЋ: УЛАЖЕМО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ У АУТО-ПУТЕВЕ

24 Август, 2020

Реализација пројекта изградње ауто-пута Бањалука-Београд напредује по плану. ЈП "Аутопутеви Републике Српске" расписало је прошле седмице јавни позив за финансирање, пројектовање и изградњу деоница ауто-пута Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача.

 

Циљ пројеката је да омогуће боље повезивање мреже ауто-путева како унутар Републике Српске, тако и са Србијом, каже у интервју, за "Новости", Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза РС.

 

- Уколико током ове године буде дефинисан начин и извор финансирања овог пројекта, ми ћемо с наше стране учинити све да ауто-пут буде завршен до 2025. године - поручује министар Поповић.

 

* Колика је укупна вредност улагања у мрежу ауто-путева у РС?

- Укупне инвестиције у ауто-путеве по Српској прећи ће две милијарде марака!

 

* Који капитални пројекти су планирани или у току, а који би могли бити завршени ове године?

- У току је рехабилитација магистралног пута Љубиње-Требиње, а радови се изводе на деоници дугој 59 километара. Вредност ове инвестиције је 12,3 милиона КМ и планирано је да радови буду завршени до почетка зимске сезоне одржавања путне мреже. У оквиру инвестиционог одржавања ЈП "Путеви Српске" у току су радови на рехабилитацији магистралног пута Дрињача-Милићи-

- Власеница, као и деоница Добој-Шешлије-Модрича, реконструкција регионалног пута Бијелајце - Црна Ријека, у плану је рехабилитација регионалног пута Братунац-Дрињача. У току је изградња кружне раскрснице у Броду, рехабилитација и реконструкција путева на подручју општина Чајниче, Пелагићево, Добој, Модрича. У наредном периоду, након прибављања грађевинске дозволе и избора извођача радова и надзора очекује се почетак изградње регионалног пута Невесиње-Берковићи, као и две кружне раскрснице у Добоју.

 

* Како теку радови на Коридору 5Ц и када грађани могу очекивати да Ауто-пут "9. јануар" буде спојен према ФБиХ?

- Средином прошле године почела је реализација прве фазе изградње ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, деоница од Јоховца до Руданке, у дужини од шест километара. Изградња ове деонице тече планираном динамиком, у току су радови на главној траси и петљама Јоховац и Руданка. У току су радови на мосту преко реке Босне, на шест подвожњака, као и на вијадуктима на рампама петљи и на више бетонских пропуста. Пројекат се финансира кредитним средствима ЕБРД у висини од 70 милиона евра, а одобрен је и грант преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од око 14 милиона евра. У току је и избор најповољнијег понуђача за изградњу друге фазе овог коридора од Руданке до границе ентитета - Путниково брдо дужине око шест километара. За изградњу ове деонице обезбеђена су финансијска средства из кредита ЕБРД у износу 150 милиона евра и грант преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 38.768.800,00 евра. Према проценама инвеститора ЈП "Аутопутеви Републике Српске" за три године обе фазе ће бити завршене, а од динамике ФБиХ зависи када ће они изградити свој део из правца Зенице до Путниковог брда.

 

* Да ли можемо очекивати сарадњу са неким новим кинеским компанијама на инфраструктурним пројектима у РС?

- Разговарано је са више кинеских фирми у вези инфраструктурних пројеката у области саобраћаја. Влада РС дала је концесију кинеском партнеру за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор, са Кинезима се такође преговара о изградњи ауто-пута према Млиништима. С обзиром на то да је расписан тендер за финансирање, пројектовање и изградњу деоница ауто-пута Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача остављена је могућност свим заинтересованим компанијама да се пријаве. Већ крајем овог месеца имаћемо састанке са представницима компанија из Кине, а и у контакту смо са кинеском амбасадом.

 

*Како теку радови на изградњи моста преко Саве у Градишци?

- На градилишту моста на Сави у Градишци, са наше стране интензивно се ради. Армирано-бетонски објекти, пропуст испод трупа ауто-пута и подвожњак на одбрамбеном насипу су готово завршени, као и труп ауто-пута на деоници од завршеног дела ауто-пута Градишка-Бањалука до одбрамбеног насипа уз реку Саву. На хрватској страни, завршени су припремни радови, скидање хумуса и израда приступног пута, а у току су и геотехнички радови. Уговорена вредност радова је 19.540.997 евра, док је за пројекат одобрен и грант Европске комисије преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.

 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!