Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

“ИНСAЈДЕР”-ИНТЕРВЈУ-ДУБРАВАЦ: ДНС У ЧЕЛИНЦУ САМОСТАЛАН И СИГУРАН У ПОБЈЕДУ

15 Август, 2020

Жељко Дубравац, предсједник ОО ДНС Челинац и кандидат за начелника Челинца за портал Инсајдер говори о вриједностима које уноси у политику, својој кандидатури, коалицији са СДС и ПДП, односу са вишим нивоима власти...


ИНСАЈДЕР: Господине Дубравац, Челинчани вас познају као дугогодишњег успјешног спортисту доказаног спортског радника, културног прегаоца, великог хуманисту, породичног човјека. Да ли мислите да су то довољне вриједности у данашњем времену да би сте се успјешно бавили локалном политиком?


ДУБРАВАЦ:  На политику гледам као на могућност да оно што свакодневно радите, радите на најбољи могући начин. Да своја знања, идеје, енергију, искуства, таленте и љубав коју посједујете ставите у контекст општег напретка свог окружења, средине у којој живите, своје општине и Републике. То је мој став, тако радим и тако живим.
У свој живот сам унио основне постулате спорта. То континуирано преносим и на радну средину и у политику. Мада је то често тешко примјењиво, јер не зависи искључиво од вас, зато  на супротној страни или немате спортисте, или немате оне који би прихватили спортска начела, фер-плеј однос и спортско надметање.


ИНСАЈДЕР: Саговорнику се учини да сте ви идеалиста по природи, да ли је то баш тако?


ДУБРАВАЦ: Да, могло би се то и тако закључити, јер ја своја животна увјерења и убјеђења тешко мијењам, заправо мијењам, али искључиво на бази чврстих аргумената. Знам у животу рећи „извините, погријешио сам“, јер знам да сам далеко од било каквог савршенства. Али исто тако знам остати бескомпромисан на својим стајалиштима у увјеравањима, без обзира на свакодневне околности и краткорочне интересе.


ИНСАЈДЕР: Ви сте предсједник ОО ДНС-а Челинац, и добили сте повјерење странке за кандидатуру за начелника општине Челинац. Оно што је можда јединствено у Републици Српској јесте чињеница да сте ви на локалном нивоу направили споразум са СДС-ом и ПДП-ом, односно да сте добили подршку ове две странке. Како гледате на то узимајући у обзир однос између коалиционих партнера ДНС-СНСД на нивоу власти Републике Српске, односно БиХ, како нисте у коалицији са СНСД-ом?


ДУБРАВАЦ:  Да би јавност боље схватила о чему се ради неопходно је познавати локалне прилике и политичке односе у Челинцу. Међутим, то се не може исказати у неколико реченица. СНСД је сам себи бирао тим за сарадњу и у тај тим није ушао ДНС. Е сад зашто није? Након унутарстраначких проблема  2018. године и одласка тадашњих локалних и републичких функционера и мањег дијела чланства ДНС-а, СНСД је у свој тим изабрао ту нову фракцију, касније регистровану као ДЕМОС.
На кључним стратешким питањима са СНСД се нисмо могли усагласити. Као што су питања планског развоја општине, креирања буџета и његово равномјерно трошење, начела једнакости и једнаких шанси и могућности за све грађане, кадровске политике, рационалног запошљавања у јавном сектору и низ других важних питања.
Знате, када сте доведени у позицији да је на једној страни изабран и формиран тим који предводи СНСД, нама у ДНС-у је остала само једна могућност, а то је да наставимо самостално да радимо и градимо свој пут, искључиво на интересима наших суграђана.
Уназад, двије претходне године смо разговарали са нашим грађанима о кандидату за начелника, са циљем да добијемо што више приједлога и мишљења, са искреном намјером да то буде и нестраначка личност. И били смо близу таквог кандидата, али људи једноставно из неких својих првенствено личних разлога не желе ући у политику. 
На крају, прихватио сам кандидатуру за начелника ОО ДНС Челинац и добио безрезервну подршку предсједника ДНС-а господина Ненада Нешића, али и свих органа странке, на чему сам јако захвалан.
Знам и коју одговорност сам преузео на себе, јер добро познајем прилике у нашој општини. Знам проблеме и недостатке, имам добар тим младих и образованих људи око себе, као и искусних и доказаних  људи из јавног живота и привреде. Због тога сам велики оптимиста да ће се у наредне четири године направити озбиљни помаци у општини Челинац, на задовољство свих грађана.
Болно, али „богато“ искуство  ДНС има из 2016. године, када смо  самостално ишли са кандидатом за начелника и ту смо утакмицу изгубили са изузетно малом разликом. То су биле грешке неких других људи, па смо из свега тога извукли важне поуке.
Овај пут добили смо подршку СДС-а и ПДП-а и на бази општег разумијевања потписали споразум о подршци кандидату за начелника између ДНС-СДС-ПДП.
Међутим, морам истаћи, јер то није никаква тајна, подршку добијам и из других политичких странака. Ипак, највећа подршка ми долази од наших суграђана који нису у политичким партијама, тако да  ће ова изборна утакмица бити јако занимљива и интересантна.

ИНСАЈДЕР: Ових дана је управо тај споразум изазвао и различита реаговања у јавности посебно предјседника СНСД-а Милорада Додика, како Ви гледате на све то?


ДУБРАВАЦ:  Као што знате ДНС је на предстојећим Локалним изборима кандидовао 12 кандидата за позицију начелника општина, од чега за једног градоначелника. Челинац је једна  од тих средина. Ја лично не видим никакав проблем у томе, јер свака локална средина има своје специфичности, проблеме, разумијевање и могуће договоре.
На изјаве господина Додика гледам као на изјаву предсједника једне политичке странке која жели да буде побједник избора. И то је потпуно легитимно. Као што све политичке странке желе да остваре најбоље резултате, тако то желимо и ми у ДНС-у. И остварићемо их сигурно, али само уз фер и коректан однос, поштујући Устав и законе ове државе.
Ја лично мислим да ћемо послије Локалних избора имати одличну сарадњу са Владом Републике Српске и свим институцијама. Свакако ћемо знати да цијенимо напоре Владе и свих њених институција, те да вреднујемо помоћ и подршку, рационално је трошећи на задовољство свих грађана. Кадрови ДНС на републичком нивоу успјешно одговарају свим пословима и захтјевима у овом времену, без иједне афере или личне слабости са оствареним резултатима и успјесима, што је најбољи показатељ кадровске политике ДНС-а.
Буџет општине Челинац је буџет свих њених грађана и нико нема право да та средства ускрати било коме, само на основу тога што није из неке политичке странке. Тако и буџет Републике Српске или БиХ. То су средства свих грађана, пореских обавезника. А изабрани представници власти треба да одговорно, ефикасно и коректно раде јавне послове на које су изабрани, односно управљају тим средствима искључиво у интересу свих грађана.


ИНСАЈДЕР: Господине Дубравац, до изборне кампање је остало још доста времена, шта за крај поручујете челиначкој јавности?


ДУБРАВАЦ: Свим својим суграђанима желим поручити да је најважније, без обзира на све политике, политичке странке и све што нас у времену пред нама захватити, а често прелази границе људског достојанства, најважније је ипак остати човјек.
Слобода на првом мјесту, као исконско право сваког човјека, тешко стицана вјековима на овим просторима. Слободу не дајте никоме, слобода нема цијену.
Нико не треба да осјећа било какав страх или нелагоду од било кога, јер уставно право сваког човјека је да буде биран и да бира. Желим поручити свима онима који обављају јавне функције у општини Челинац да не прекораче црвену линију достојанства вршећи притисак над запосленима, јер то послије избора неће бити толерисано, односно биће задокументовано и процесуирано. 
Исто тако уз дужно поштовање приватним преузетницима желим рећи да је потребно да о свом раднику брину као о нечему највриједнијем, да поштују њихово политичко опредјељење, јер ти људи тамо где су запослени не воде никакаву политику, већ стварају капитал и добит њима самима, те да их заправо подстакну на њихова права и могућности бављења политиком у слободно вријеме и ван предузећа, јер и то ћемо знати цијенити у наредном времену.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!