Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

“ИНФОБИЈЕЉИНА”-ИНТЕРВЈУ-ПОПОВИЋ: ИЗГРАДЊА АЕРОДРОМА У ТРЕБИЊУ ЗНАЧАЈНА И ЗА...

6 Август, 2020

Пројекат изградње аеродрома у Требињу је од изузетног значаја за Републику Српску, али и за регију, каже за портал ИнфоБијељина Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.
 
Репортер ИнфоБијељина је са министром Поповићем разговарао о бројним актуелним темама из његовог ресора, укључујући и стање на бањалучком аеродрому, изградњу нових километара аутопутева, реструктурирање “Жељезница Републике Српске” и тако даље.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Ускоро се навршава шест мјесеци како сте именовани за министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске. Чему сте, руководећи овим ресором, највише пажње посвећивали у ових скоро пола године?


ПОПОВИЋ: Рекао бих да су претходни период мог мандата обиљежиле активности вођене на превазилажењу посљедица пандемије узроковане вирусом корона. На самом почетку кризе смо ступили у контакт са Министарством комуникација и транспорта БиХ и надлежним органима у другим земљама, како бисмо на што ефикаснији начин дефинисали транспортне коридоре са Србијом и Хрватском за теретни саобраћај, јер се он одвијао у конвојима.  Циљ нам је био да превоз не стане у тим најкритичнијим моментима. Кроз мјере Владе Републике Српске помоћи привреди и у свакодневној комуникацији са превозницима трудимо се да им олакшамо период који је пун изазова не само за њих, већ привреду у цјелини.  Почетак грађевинске сезоне је добро кренуо и упркос пандемији сва градилишта на аутопуту, магистралним и регионалним путевима су активна. Извођачи радова успијевају одржати динамику и то је оно што је за похвалу. 


ИНФОБИЈЕЉИНА: Које активности се тренутно проводе на планираном наставку изградње мреже аутопутева кроз Републику Српску, а посебно када је у питању аутопут према Бијељини, који би наш град, преко Добоја, спојио са Бањалуком?


ПОПОВИЋ: Изградили смо 106 километара аутопута, а настављамо и даље. У току је  изградња шест километара на Коридору 5Ц кроз Републику Српску од Добоја до Вукосавља, док је за дионицу од Руданке до Путниковог брда у току избор најповољнијег понуђача. Влада Републике Српске је на посљедњој сједници донијела одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице аутопута Вукосавље – Брчко, чији је циљ да омогући боље повезивање мреже аутопутева унутар Републике Српске, али и повезивање са Србијом. Усвојена је и одлука Влада Републике Српске о финансирању, пројектовању и изградњи дионице аутопута Брчко - Бијељина - Рача. Активности на пројекту изградње аутопута Сарајево – Београд – Сарајево којим се предвиђа изградња међудржавног моста у Рачи и заједничког граничног прелаза на територији Србије иду предвиђеном динамиком. Дужина аутопута кроз Републику Српску, од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до границе са Републиком Србијом је 70 километара.  У протеклом периоду усвојен је Просторни план Града Бијељина, а Народна скупштина Републике Српске усвојила је План парцелације за аутопут за  дионицу Брчко – Бијељина – граница Републике Србије, а у току је поступак експропријације непокретности за ову дионицу. План парцелације за аутопут од Вукосавља до Брчког тренутно је на јавном увиду након чега би требао бити упућен на усвајање у Народну скупштину Републике Српске.  Што се тиче изградње аутопута Бањалука – Приједор – Нови Град, очекујем да се у наредном периоду интензивирају активности. Приједлог плана парцелације за аутопут према Приједору је био на јавном увиду, у току је анализа пристиглих коментара и примједби. Очекујем да коначан документ буде упућен у даљњу процедуру, након чега ће бити позната траса. У међувремену концесионар је дужан да испуни одређене претходне услове из уговора, тако да очекујем да се овај пројекат у наредном периоду убрза. Подсјећам, све је ово предвиђено Стратегијом развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. године, коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а којом се предвиђа дугорочни развој мреже јавних путева како би се побољшао међународни, регионални и унутрашњи транспорт.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Да ли сте задовољни квалитетом наших постојећих саобраћајница, када говоримо о магистралној и регионалној путној мрежи?


ПОПОВИЋ: Чињеница је да су наши магистрални и регионални путеви изграђени у просјеку прије пола вијека и да конструкцијски не задоваљавају потребе савремених корисника по питању носивости, безбједности и брзине путовања. Зато смо се кроз наше стратешке документе и планове опредијелили за изградњу нових и реконструкцију и модернизацију постојећих путних праваца. Да подсјетим да је у току рехабилитација магистралног пута Љубиње - Требиње, као и санација клизишта на регионалном путу Површнице - Лопаре, као и клизишта „Калата“ на магистралном путу Приједор - Козарац, радови на рехабилитацији магистралног пута Дрињача - Милићи- Власеница, као и дионица Добој – Шешлије - Модрича, реконструкција регионалног пута Бјелајце - Црна Ријека. У плану је рехабилитација регионаног пута Братунац – Дрињача. У току је изградња кружне раскрснице у Броду, рехабилитација и реконструкција путева на подручју општина Чајниче, Пелагићево, Добој, Модрича. Дакле, грађевинска сезона је у пуном јеку.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Ових дана много се говори о изградњи аеродрома у околини Требиња. У чему ће се огледати значај тог аеродрома?

 
ПОПОВИЋ: Током боравка предсједника (Србије Александра) Вучића Бањалуци изражен је интерес да Република Србија гради аеродром у Херцеговини, на једној од локација у близини Требиња. Чланови оперативне групе обишли су двије локације, разговарали о моделима изградње и финансирања. У наредном периоду је планиран још један оперативни састанак након којег ће бити познато више детаља. Пројекат изградње аеродрома у Требињу је од изузетниг значаја за Републику Српску, али и за регију. Добра регионална повезаност утицаће на развој привреде и туризма у Херцеговини, тако да ћемо учини све са своје стране да овај пројекат буде реализован.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Пандемија корона вируса имала је огроман утицај на авионски саобраћај. Занима ме да ли је Рyанаир или нека друга авио-компанија заинтересована за увођење нових линија са бањалучког аедорома по нормализацији овог стања?


ПОПОВИЋ: Рајанер је након вишемјесечне паузе због пандемије узроковане вирусом корона поново успоставио летове са бањалучког аеродрома за Брисел и Меминген, а од даљњег развоја епидемиолошке ситуације зависи увођење нових летова.  Са Аеродрома у Бањалуци одвија се још и саобраћај према Београду, а од јула је кренуо чартер саобраћај за Турску. У међувремену руководство Аеродрома ради на осавремењавању аеродрома и у току су радови на проширењу пристанишне зграде, завршетку изградње карго објекта, побољшању услова рада и набавци опреме за рад на аеродрому. Познато је да је „Аеродром Бањалука“ биљежио одличне резултате у 2019. години, превезено је око 150.000 путника, али нажалост, ограничавање кретања узрокованих пандемијом зауставило је овај тренд. 

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Већ годинама, Жељезнице Републике Српске су један од највећих губиташа међу јавним предузећима. Има ли назнака да ће се стање у догледно вријеме значајније поправити?

 

ПОПОВИЋ: У току је процес реструктурирања овог предузећа и циљ је да оно буде самоодрживо и конкурентно. Прва фаза реструктурирања која се односила на финансијско реструктурирање је при крају. У наредном периоду нас очекује организационо реструктурирање. Изабран је консултант који ће водити ове активности. Очекујемо и почетак власничког реструктурирања пред надлежним судом. У наредном периоду се очекује заказивање скупштине повјерилаца. Претходна скупштина је била заказана за 21. мај, али је због ситуације са вирусом корона одгођена до даљњег. Такође, у току је избор консултанта који ће предложити вишегодишње уговоре са Републиком у вези са одржавањем инфраструктуре и субвенционисањем путничког саобраћаја. Сам процес реструктурирања надаље ће пратити и нове инвестиције на модернизацији жељезничке мреже како бисмо постигли свој циљ. 


ИНФОБИЈЕЉИНА: Које бисмо још нове пројекте могли најавити из Вашег ресора, а који ће бити реализовани у наредном периоду?


ПОПОВИЋ: Можемо очекивати почетак изградње регионалног пута Невесиње – Берковићи. Експропријација је у завршној фази, очекује се прибављање грађевинске дозволе и избор извођача радова, након чега могу почети радови на овом путном правцу. Такође, подсјетио бих на два веома важна пројекта предвиђена за наредни период, а то су изградња магистралног пута Фоча-Тјентиште и Фоча - Хум.  За изградњу нове трасе магистралног пута од Фоче до Тјентишта урађен је генерални пројекат и одабрана најповољнија варијанта. Процјена вриједности изградње 11 километара пута са мостом преко ријеке Дрине је око 26 милиона КМ.  За изградњу магистралног пута Фоча - Хум  са међудржавним мостом преко ријеке Таре са Црном Гором израду пројектне документације је финансирала Европска комисија из програма ИПА. Вриједност пројекта је око 78 милиона евра, а дионица кроз Републику Српску је дуга око 20 километра. У наредном периоду очекујемо потписивање споразума између Савјета министара БиХ и Републике Црне Горе о изградњи међудржавног моста, а за шта смо већ покренули иницијативу према Министарству комуникација и транспорта БиХ, те затварање финансијске конструкције за изградњу. 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!