Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ О ПОМОЋИ СРБИМА У ФБиХ

31 Јул, 2020

Представници Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Србија-АП Војводина потписали су данас у Бањалуци споразум о сарадњи, чији је циљ пружање веће помоћи српским повратницима у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

 

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је новинарима да је Секретаријат дуго радио са Фондом на тексту овог споразума да се помоћ Србима у ФБиХ додатно институционализује.

 

Он је истакао да се овим поштује Споразум о специјалним паралелним везама између Републике Српске и Србије који је дат Дејтонским мировним споразумом, те Протокол о сарадњи између Владе АП Војводине и Владе Републике Српске који је потписан 2017. године.

 

"Осим помоћи Србима у ФБиХ, Секретаријат и Фонд од данас ће заједно радити и развијати сарадњу у смислу унапређења људских капацитета, апликације за заједничке пројекте и развијање програма помоћи за избјегла и расељена лица у ФБиХ, Републици Српској, АП Војводини", рекао је Аћић.

 

Он је рекао да је потписан и уговор о суфинансирању реализације пројеката одрживог повратка за ову годину са Удружењем "Координација Срба" Мостар, који такође, има за циљ пружање веће помоћи Србима повратницима у ФБиХ.

 

Аћић је подсјетио да је Влада Републике Српске дала сагласност на овај уговор, те из средстава буџетске резерве издвојила 150.000 КМ и задужила Републички секретаријат да потпише споразум о суфинансирању и реализације Пројекта одрживог повратка за ову годину.

 

"Оваква врста помоћи је неопходна зато што са нивоа федералних и кантоналних институција у ФБиХ Срби повратници не добијају адекватан ниво помоћи", истакао је Аћић.

 

Аћић је најавио да ће Републички секретаријат сличан споразум ускоро потписати са Комесаријатом Владе Србије за избјеглице, за чије је потписивање Влада Републике Српске дала сагласност, а који ће, такође, бити усмјерен за помоћ српским повратницима у ФБиХ.

 

"Овим споразумом предвиђен је значајан контингент помоћи у пољопривредној механизацији и кућним апаратима за Србе повратнике у ФБиХ", истакао је Аћић.

 

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Србија-АП Војводина Душко Ћутило рекао је новинарима да потписани споразум са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције на неки начин представља још један корак у међусобној сарадњи.

 

"Идуће седмице обезбиједићемо један шлепер сточне хране за домаћинства која се баве сточарством у општинама Босански Петровац, Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово. Након тога, кренућемо у реализацију и других пројеката", истакао је Ћутило.

 

Предсједник Удружења "Координација Срба" Мостар Душан Голо рекао је да ће поменути износ средстава од 150.000 КМ бити утрошен за објекте инфраструктуре и школа, а остатак на трошкове канцеларије овог удружења.

 

Голо је подсјетио да српска заједница у Мостару одавно има сарадњу са Владом Републике Српске, истичући да Владе Српске и Србије већ дуго улажу средства како би се побољшао положај српског народа у том граду.

 

Голо је закључио да су Срби у ФБиХ конститутиван народ, али да је проблем што се тај дио Устава ФБиХ не спроводи у пракси.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!