Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИНФОБИЈЕЉИНА-ИНТЕРВЈУ-НЕШИЋ: БИЈЕЉИНА ОД ВАРОШИЦЕ ПОСТАЛА ГРАД, МИЋИЋЕВА УЛОГА...

29 Јул, 2020

Бијељина је у посљедњих 20 година од варошице постала град, каже за ИнфоБијељина Ненад Нешић, предсједник Демократског народног савеза (ДНС).

 

Нешић је, подсјетимо, прошлог мјесеца са Мићом Мићићем, предсједником Странке демократске Српске Семберија, потписао споразум о подршци ДНС-а кандидатури Мићића за градоначелника Бијељине.

 

У интервјуу за ИнфоБијељина, предсједник ДНС-а и вршилац дужности “Путева Републике Српске” говорио је о нашем граду, очекивањима од локалних избора, нашој саобраћајној инфраструктури те осталим актуелним темама.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: ДНС се одлучио да на предстојећим локалним изборима, када је Бијељина у питању, подржи актуелног градоначелника Мићу Мићића. Да ли то значи да сте задовољни Мићићевим резултатима рада у досадашњем управљању Бијељином?
НЕШИЋ: Бијељина је у посљедњих 20 година од варошице постала град, други у Републици Српској по броју становника и привредном потенцијалу. Заслуге за то не припадају само једном човеку, али господин Мићић има значајну улогу у том процесу. Међутим, наш став је да се не може живјети од старе славе, већ сваки нови дан тражи нове резултате. Опредјељујуће да пружимо подршку господину Мићићу био је програм развоја Бијељине. С друге стране ДНС има своја рјешења која у први план стављају човјека, и како му помоћи и олакшати живот, прихватање тих рјешења је услов за будућу сарадњу. 

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Каква су Ваша очекивања када је у питању изборни резултат ДНС-ових кандидата за одборнике на подручју Бијељине?  
НЕШИЋ: Очекујемо добар резултат, али су од наших очекивања важнија очекивања Бијељинаца. Нису ту грађани Бијељине због нас и наших изборних резултата, већ ми због њих и њихових интереса. Није важно шта ћемо ми добити, већ шта ће грађани добити нашим избором. Ми пред бираче излазимо са ставом - не гласате ви за нас, већ за себе. Ако је оно што ми нудимо у вашем интересу, онда заокружите нашу странку. ДНС ће са својим резултатом бити власт у Бијељини након избора, али власт са програмом и обећањима од којих нећемо одступати и која ћемо испунити. И након тога ДНС ће циљати само на више, сваким циклусом.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: У колико локалних заједница ће ДНС имати своје кандидате за начелнике и градоначелнике? Хоће ли у неким локалним заједницама ДНС имати противкандидате СНСД-у или СП-у?
НЕШИЋ: Осим Приједора, имаћемо сигурно свог кандидата у Крупи на Уни, Челинцу, а вјероватно и у Шипову, Српцу, Оштрој Луци, Шековићима, Осмацима и у Сокоцу. Такође смо пријавили могућност да имамо кандидата за градоначелника Источног Сарајева. Пријавили смо се у 49 општина са могућношћу за кандидовање начелника и градоначелника. Листе за општинске изборе пријавили смо у 68 општина и градова. Није на мени да размишљам гдје ће друге партије истаћи кандидате, већ како да наши кандидати побиједе.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Како коментаришете помијерање термина одржавања локалних избора? Постоје ли партије којим такав развој ситуације одговара?
НЕШИЋ: У многим сегментима смо мимо свијета тако да ни изборе не одржавамо онда када им је вријеме. По мом суду, изборе није требало ни одлагати, али мјесец дана не мијења суштински ништа. Званичан разлог за одлагање је неусвајање буџета. Да ли су у позадини други мотиви и интереси и чији, можемо само да нагађамо, а ја се не бавим спекулацијама. Оно што је извјесно, избори су шанса да неке нове политике и боља рјешења одговоре на изазове времена. ДНС се спрема за то. У новом свијету биће мало простора за политичарење и флоскуле. Човјек сам који свакога дана стиска руку радницима на путевима којих је све више и све су бољи. Све што ме у овом тренутку окупира је како на изборима добити општине и градове за више путева, богатија села и боље окружење за привреднике и запошљавање људи.

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Недавно сте изјавили да је циљ ДНС-а просперитет свих крајева Српске. Имају ли становници неких дијелова РС разлога да буду незадовољни третманом који према њима има актуелна републичка власт?
НЕШИЋ: Мислим да сви грађани Републике Српске без изузетка имају право да траже више, да желе просперитет и бољи живот, а на нама је одговорност да видимо шта је у ком крају реално и да на томе радимо. Циљ ДНС је да се сразмијерно улаже у све крајеве Српске сходно томе шта може бити конкурентно и важно у Требињу, Билећи, а шта у Новом Граду, Дубици или Бијељини. Да видимо шта је то што људима треба и шта треба другачије од оног што је до сад рађено. Ми јесмо дио републичке власти, али то не значи да не треба да питамо грађане ком крају недостаје улагања и шта можемо боље у наредном периоду. 

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Како као лидер странке која је дугодишњи коалициони партнер СНСД-а посматрате то што је СНСД у протеклим годинама склопио сарадњу са неколицином релативно младих странака и дао им низ функција и ресора?
НЕШИЋ: ДЕМОС и групацију окупљену око Селака, а не знам ни како се сада зову јер су добили налог да промијене име, никада нећу сматрати странкама, већ интересним групама. Посланички мандати се стичу на изборима, а не отимањем од других партија! Али нисам ја адреса која може да одговори на питање - зашто се превара бирача награђује функцијама? Ко колико вриједи, видјеће се на изборима. Народ је најбољи судија. 

 

ИНФОБИЈЕЉИНА: Да ли сте, као в.д. директора ЈП „Путеви Српске“ задовољни путном инфраструктуром у РС? 
НЕШИЋ: Мање је важно да ли сам ја задовољан, важније је да ли су људи задовољни. Наш рад је највидљивији. Сваки возач види шта смо и како урадили. Радимо све више и све боље и по квалитету магистралних путева близу смо да достигнемо европске стандарде. Настојимо да поправимо све што је зрело за поправку. Али посебно желим да кажем, свако улагање у путеве представља и улагање у посао за људе у РС. На свим пројектима раде домаће фирме, наши људи примају плате. Свака марка која се уложи у путеве остаје у Српској. Улагање у путеве у РС представља најбољи посао власти у РС!
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!