Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГЛИГОРИЋ: ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ПОСЛОВАЊЕ ПРЕМА НОВОМ СИСТЕМУ

29 Јул, 2020

"Жељезнице Републике Српске" спроводе процес реструктурисања предузећа предвиђеном динамиком који ће бити окончати ове године, упркос отежаним околностима проузрокованим пандемијом вируса корона, а од наредне године пословаће према новом систему, рекао је Срни генерални директор Славко Глигорић.

 

Глигорић је подсјетио да је у марту 2017. године, од када је почело реструктурисање "Жељезница", ова компанија имала упослено 3.098 радника, а да их је закључно са 28. јулом текуће године запослено 2.235, односно за 863 мање.
 

 

По окончању процеса реструктурисања предвиђено је да у "Жељезницама Српске" буде упослено 2.098 раника.
 

Глигорић је истакао да су испоштовани и да се прате зацртани рокови када је ријеч о финансијском, односно организационом реструктурисању ове комапније.
 

Одређена кашњења, навео је он, прате процес власничког реструктурисања насталих због поштивања превентивних мјера са којим се сусреће Окружни привредни суд у Добоју у поступку рочишта за испитивање пријављених потраживања, којих има око 140.
 

"Рочиште које је било заказано за 21. мај је одгођено због прописане мјере да се не дозвољавају окупљања више од 50 лица у затвореном простору", навео је Глигорић и изразио наду да ће институције пронаћи начин да се поступак приведе крају у предвиђеном року од шест плус три мјесеца.
 

Глигорић је нагласио да ће већ од наредне године "Жељезнице Републике Српске" пословати према новом систему, а да цијели процес реструктурисања прати ресорно министарство уз препоруке консултантске куће "Дилојт", као и Свјетска банка.
 

Он је подсјетио да пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" има за циљ унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости предузећа, за шта је Свјетска банка издвојила кредитна средства од 51.300.000 евра.
 

"Нажалост, због појаве пандемије ковида 19, отежана је међусобна комуникација јер су путовања отежана и забрањена, те тимови раде на даљину, односно путем електронске поште и састанака који се одржавају путем `Скајпа`", рекао је Глигорић.
 

Он је појаснио да се организационо реструктурисање односи на раздвајање операција и инфраструктуре на двије рачуноводствено и управљачки потпуно раздвојене организационе јединице унутар једног привредног друштва, те на формирање профитних центара од постојећих организационих јединица, услуге консултаната и информатизацију друштва.
 

"Нова организација подразумијева увођење новог финансијско–рачуноводственог система путем кога ће се пратити сви процеси унутар предузећа, развој и примјена финансијски прихватљивих и одрживих средњорочних планова пословања, те развој и примјена вишегодишњих уговора о превозу путника и одржавању инфраструктуре између Владе Републике Српске и `Жељезница Српске`", рекао је Глигорић.
 

Када је ријеч о пословању "Жељезница" у околностима пада привредне активности и смањене потражње за услугама, Глигорић је на основу нових позитивних показатеља изразио наду да ће се реализовати годишњи план превоза робе, али да то неће успјети са путничким.
 

Глигорић је навео да су у процесу реструктурисања ове компаније укључене и синдикалне организације, а састанке са њима оцијенио је као коректне, с обзиром на то да су упознати и свјесни проблема и околности под којим се процес одвија.
 

Он је најавио да ће прије краја текуће године бити завршене активности на доношењу новог правилника о систематизацији и организацији, као и колективног уговора, на којима се ради тимски са синдикалним представницима, и за који постоје готови приједлози који треба да се упакују.

Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
НЕШИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА, КАО И СВЕТИ СТЕФАН, УПИСАНА У ВЈЕЧН...

Свим грађанима Републике Српске честитам 9....

8 Јануар, 2024
Нешић реизабран за предсједника ДНС: Остајемо на патриотском...

Ненад Нешић реизабран је за предсједника...

25 Децембар, 2023
Бања Лука: Изборна скупштина ДНС-а у недјељу (24.12.2023.)...

Изборна скупштина Демократског народног савеза...

22 Децембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!