Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"СРПСКА ИНФО"-ИНТЕРВЈУ-НЕШИЋ: ПОНОВИЋЕМО НАШ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТ ОД ПРИЈЕ ДВИЈЕ...

27 Јул, 2020

Демократски народни савез ће на овим изборима поновити резултат од прије двије године и тиме остати трећа политичка снага у Републици Српској, каже у интервјуу за "Српска Инфо" предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић.

Он додаје да очекује да ће ДНС остати друга снага по јачини у владајућој коалицији, одмах иза СНСД-а.

– Наш циљ је да поновимо изборни резултат од прије двије године. Информације са терена показују да ћемо тај циљ и постићи, односно да ће резултат ДНС-а од прије двије године бити поновљен.

 

"Српска Инфо": У којим све регионалним центрима ћете имати свог кандидата за градоначелника или начелника, а гдје ћете подржати коалиционе партнере?

 

Нешић: Оно што је јасно јесте да ће се највећа битка водити у Приједору између ДНС-а и СНСД-а. Очигледно је да су се локалне организације наше двије партије разишле, међусобно удаљиле и да не могу постићи договор. Одмјерићемо снаге и вјерујем да ћемо у граду Приједору однијети побједу. И опозиција ће имати свог кандидата у Приједору, али ипак мислим да ће се главна борба водити ДНС и СНСД.

 

Осим Приједора, очекујем да ДНС има кандидате за начелнике у многим општинама. Пријавили смо се у 49 општина са могућношћу за кандидовање начелника и градоначелника. Листе за општинске изборе пријавили смо у 68 општина и градова у Српској и Федерацији БиХ. Морам напоменути да је ДНС једна од ријетких партија у Српској која има општинске одборе и у Федерацији – Дрвару, Босанском Петровцу, Гламочу, Грахову и Санском Мосту. Очекујемо, такође, добре резултате и у Федерацији.

 

Што се тиче Српске, поред Приједора, имаћемо сигурно свог кандидата у Крупи на Уни, Челинцу, а вјероватно и у Шипову, Српцу, Оштрој Луци, Шековићима и у Осмацима. Могуће је да ћемо имати кандидате и у Братунцу и Сокоцу. Такође смо пријавили могућност да имамо кандидата за градоначелника Источног Сарајева. Што се тиче коалиционих партнера одлучили смо да подржимо Игора Радојичића у Бањалуци, Мићу Мићића у Бијељини и Небојшу Шешлију у Источној Илиџи, а све друге општине и градове су и даље отворени, односно још немамо постигнут нити потписан коалициони споразум са било ким.

 

"Српска Инфо": Гдје мислите да ћете имати најбољи резултат, да ли је то Приједор или неки други регионални центар?

 

Нешић: Приједор је мјесто у којем се јасно види способност ДНС-а да промијени на боље прилике у којима људи живе. У Приједору очекујем потврду резултата од стране грађана, али очекујем и највећи напад на ДНС. То је град у којем ћемо одбранити права Српске на нормалну политику без тешких ријечи и мјерену конкретним резултатима. ДНС је партнер грађанима, а није слуга ни једној политичкој опцији. Осим Приједора очекујем добре резултате у сарајевско- романијској регији, Бањалуци, Градишци, Бијељини, и широм Српске.

 

У појединим општинама и градовима, као што је у Приједору, противкандидати ће вам бити људи из странака  са којима сте у коалицији на нивоу Републике Српске, колико би то могло да утиче на односе унутар коалиције?

 

Ми на изборима имамо супарнике са којима смо у опозицији и супарнике са којима нисмо. Као што сви желе да побједе, желимо и ми. Партнери смо грађана и увијек и свуда су нам они и њихов живот на првом мјесту. ДНС кампања не иде против некога, него за Српску и њене грађане. Нећемо одустати од тога да се боримо за интересе грађана Републике Српске ни због наметнутих великих подијела у друштву, а ни због некаквих коалиционих односа.

 

Желим да подсјетим да је Предсједништво ДНС донијело одлуку да се да слобода локалним организацијама у градовима и општинама да сами одлуче како ће наступити на будућим локалним изборима, а прије свега водећи рачуна о интересу грађана који живе у тим локалним срединама. Дакле, приликом избора коалиционог партнера или самосталног наступа ДНС-а у појединим општинама и градовима, ми се прије свега водимо вољом и интересима грађана који живе у тим срединама.

 

"Српска Инфо": Шта ће кандидати ДНС-а понудити грађанима на изборима, која су то кључна питања на која ћете се фокусирати?

 

Нешић: У ово вријеме економске кризе инсистираћемо, прије свега, на улагање у инфраструктуру, те водовод и канализацију, како би запослили што више домаћих фирми и радника. Лично то радим сваког дана. Нити једна плата или посао због мене и Путева Републике Српске нису каснили. Вријеме, такође, доказује да улагање у здравство више не смије никада бити трошак већ залог за будућност. Свака средина има своје специфичности и различите су потребе од општине до општине.

Ми сагледавамо шта је то што грађанима највише недостаје или смета и понудићемо рјешења реална и остварива. Локалне власти имају механизме да грађанима у многоме олакшају живот и ДНС ће инсистирати да се они користе. У буџетима општина и градова имате новца колико имате. Суштина је како ћете са њим располагати. Наш циљ је да се са тим новцем располаже што више у интересу грађана и квалитета њиховог живота у локалним срединама у којима живе.

 

"Српска Инфо": Поменули сте да привреда трпи велике губитке. Како ријешити тај проблем и сачувати радна мјеста?

 

Нешић: Отворио сам тему кризе и апелујем да што хитније донесемо пакет мјера како би избјегли панику, безнађе и гладне у Српској. Ово је највећи изазов од Дејтона и ту нема мјеста подјелама јер криза не прави разлику. Око 50 одсто становника се налази у ризику од отказа. Морамо помоћи фирме најугроженије кризом које имају највећи пад прихода. Сходно висини пада прихода субвенционисати зараде, одлагање пореза на зараду угроженим секторима, те смањење парафискалних намета угроженим секторима привреде. Ту, прије свега, мислим на угоститељство, туризам, трговину прехрамбено-непрехрамбеном робом, али и на индустрију, грађевинарство, пољопривреду. Треба нам што више јавних инвестиција да упослимо домаће фирме и наше грађане.

 

"Српска Инфо": ДНС је у протекле двије године прошао кроз турбулентна раздобља. Какво је стање данас у странци?

 

Нешић: То што ви називете турбулентним дешавањима је био покушај да се ДНС уклони са политичке сцене као снага рационалних и одговорних људи у Српској који вјерују да постоји нешто више у политици од препуцавања и борбе за функцијом, а то је развој привреде, инфраструктуре, отварање радних мјеста, унапређење образовања, културе, спорта.. Та турбулента времена су иза нас. Саткани смо од чврстог материјала, од љубави ка Српској од вјере да она може још брже и снажније да се развија, да може и треба да буде мјесто у којем је срећа живјети, а не срећа из ње отићи, и која треба да буде мјесто у које ће се људи враћати, а не одлазити.

 

"Српска Инфо": ДНС је остао без дијела чланства које је отишло са Недељком Чубриловићем у ДЕМОС. Какви су односи са дојучерашњим партијским колегама?

 

Нешић:  Напустили су нас функционери, они који су себе и свој положај изградили под грбом ДНС очекујући да ће у тој некој новој странци добити више за себе. Нису била у питању идеолошка и програмска разилажења већ голи интерес и то су људи препознали и то се види и на терену. Нема разлога да се бавим ДЕМОС-ом, бавим се ДНС, људима и њиховим потребама. Не размишљам о прелетачима, размишљам о бирачима.

 

ДНС је увијек била сигурна кућа за развој путева, ослонац малим и средњим предузећима, преображај Приједора и глас разума у политици. То су односи који занимају сваког искреног члана ДНС и те односе сваког дана чинимо чвршћим. Таквих је много више од оних који су покушали уништити ДНС, а на крају су напустили странку и прешли у неку нову инстант политичку организацију.

 

"Српска инфо": Какви су ваши односи за људима из опозиције ?

 

Нешић: Немам проблем са опозицијом. Као и са свим осталим људима у Српској, без разлике. За мене политика није борба за живот већ полигон за надметање идејама. Немам непријатеље, имам супарнике. Различити политички ставови и различита виђења не смију бити разлози за свађе и сукобе. Вјерујем да свако ко овдје живи једнако воли Републику Српску и жели добро нашој дјеци. Разлике нису ту да нас ослабе него учине јачим, тако је и у свим нормалним државама.

 

Мотив за ово што радим тражим у очима све наше дјеце, а не у ономе што с времена на вријеме могу видјети у политичким препуцавањима или таблоидима. Живот је већи од политике, а у животу је важно бити човјек. На сваком мјесту желим да покажем да сам прије свега човјек.

 

"Српска Инфо": Да ли су Вам коалициони партнери замјерили због фотографисања са Небојшом Вукановићем?

 

Нешић: Да о томе размишљам не би ни дошло до те фотографије. Радимо пут Требиње-Љубиње у који Вукановић није вјеровао, па би могао сад и кафу да плати због тога. Слободан сам човјек и сликам се с ким хоћу и кад хоћу.

 

"Српска Инфо": Повукли сте потпис са споразума са Момчилом Крајишником о исплати валоризоване ратне накнаде посланицима првог сазива НСРС, члановима Владе РС и три члана Предсједништва Српске?

 

Нешић: На састанку је представљено да су Ствараоци постигли договор са БОРС , али то се очигледно није десило. Ми смо народна странка и чули смо шта мисле грађани и борци и јасан је њихов став. Треба тражити рјешење, а не ићи једнострано. Не требају нам подјеле нити унутрашњи сукоби. Једноставно, није у реду да једни буду обештећени, а други не. Не можемо минимизирати борце, ратне војне инвалиде и породице палих бораца, то сви морају да знају.

 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!