Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ГЛАС СРПСКЕ“-ПОПОВИЋ: ПОСТОЈИ ШАНСА ДА “РАЈАНЕР” ОД АВГУСТА ПОНОВО ЛЕТИ ИЗ...

21 Јул, 2020

Радови ни у једном тренутку нису били обустављени на градилиштима у Републици Српској, а извођачи на свим активним градилиштима настоје да одрже предвиђену динамику упркос потешкоћама због пандемије вируса корона, а при крају је и први дио реструктурирања “Жељезница РС”.

 

Истакао је то за “Глас Српске” министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић.

 

- Те потешкоће се огледају у чињеници да је у ранијем периоду испорука материјала на градилиштима, посебно из иностранства, била отежана због транспорта у измијењеном режиму саобраћаја и због ограничења приликом преласка границе, али и због привремене обуставе производње и испоруке каменог материјала из каменолома - појаснио је Поповић.

 

ГЛАС: Каква је ситуација у “Аеродромима РС”? Можемо ли очекивати летове на новим релацијама?

ПОПОВИЋ: Аеродром Бањалука је лани биљежио одличне резултате, око 150.000 путника је превезено. Нажалост, ограничавањем кретања због пандемије вируса корона у свијету заустављен је тренд развоја путничког саобраћаја код нас, у региону и Европи. Са аеродрома у Бањалуци одвија се саобраћај према Београду. Почетком јула кренуо је чартер саобраћај за Турску. Постоје најаве да би “Рајанер” од августа требало поново да почне да лети са бањалучког аеродрома, али то зависи од епидемиолошке ситуације.

 

ГЛАС: На којим пословима се тренутно ради када је ријеч о изградњи аутопута од Београда до Сарајева који ће се настављати кроз Српску?

ПОПОВИЋ: Споразумом између БиХ и Србије, који је потписан у децембру прошле године, дефинисана је градња моста у Рачи и заједничког прелаза на територији Србије, а које ће и финансирати Србија. Дужина трасе од Вукосавља, Брчког и Бијељине до границе са Србијом је 68 километара. Већ је усвојен Просторни план Бијељине, а Народна скупштина РС усвојила је План парцелације за аутопут, дионица Брчко - Бијељина - граница Србије. У току је поступак експропријације непокретности за ову дионицу, а план парцелације за дионицу Вукосавље - Брчко је на јавном увиду, након чега би требало да буде упућен на усвајање у Народну скупштину РС.

 

ГЛАС: Шта је са градњом аутопута од Бањалуке до Приједора, односно Новог Града?

ПОПОВИЋ: Уговор о додјели концесије за изградњу аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град је потписан у децембру 2018. године и предвиђен је период од пет година за пројектовање и изградњу аутопута. Концесионар је био у обавези да у року од године испуни одређене услове међу којима су завршетак идејног пројекта, прибављање локацијских услова, завршетак процјене утицаја на животну средину и израда студије изводљивости. Како је ријеч о сложеном пројекту, концесионару је остављено додатно вријеме за те активности. Приједлог плана парцелације је био на јавном увиду, у току је анализа пристиглих коментара и примједби, а у наредном периоду у процедуру ће бити упућен коначан документ, након чега ће бити позната траса аутопута. Очекујемо да ће концесионар испоштовати обавезе.

 

ГЛАС: Доста се прича о реструктурирању “Жељезница РС”. Када би ово јавно предузеће могло да стане на ноге?

ПОПОВИЋ: Пројекат реструктурирања траје и можемо рећи да се приводи крају прва фаза која се тиче финансијског реструктурирања. Измирене су обавезе према радницима и Српској. Изабран је консултант који ће водити организационо реструктурирање, а очекујемо и почетак власничког реструктурирања. Очекује се и сједница Скупштине повјерилаца. Требало је да буде 21. маја, али је због вируса одгођена. Такође, у току је избор консултанта који ће предложити вишегодишње уговоре са Републиком у вези са одржавањем инфраструктуре и субвенционисањем путничког саобраћаја.

 

ГЛАС: Који пројекти су још актуелни?

ПОПОВИЋ: Грађевинска сезона је у пуном јеку, имамо активна градилишта на регионалним и магистралним путевима. У току је изградња кружних токова у Бањалуци и Броду, реконструкција путева на подручју Чајнича и Пелагићева. У Приједору је у току санација клизишта на магистралном путу Приједор - Козарац, као и поправка дијела пута Љубиње - Требиње у дужини од 59 км, дијела магистралног пута Дрињача - Милићи - Власеница, те реконструкција регионалног пута Бјелајце - Црна Ријека.

 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!