Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИ САЧИНИТИ ПРОГРАМ ПОМОЋИ ПРИВАТНОМ И ЈАВНОМ СЕКТОРУ

20 Јул, 2020

Предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић рекао је да очекује да Савјет министара и владе Републике Српске и Федерације БиХ сједну за сто и сагледају реалне могућности и потенцијале међународне економске помоћи како би предуприједили посљедице епидемије вируса корона.

 

"Апелујем да оставимо по страни партијске интересе и ентитетске размирице и да заједно приступимо изради програма помоћи, како приватном, тако и јавном сектору", навео је Нешић.

 

Према његовим ријечима, БиХ се налази пред највећим изазовом од потписивања Дејтонског мировног споразума, а ситуација изазвана вирусом корона постаје све сложенија, како у здравственом, тако и у економском погледу, саопштено је из ДНС-а.

 

"Већ сада је евидентно да у БиХ имамо смањену привредну активност и пад прихода по основу ПДВ-а, акциза, царина, као и директних пореза. Нажалост, тај тренд ће се наставити", указао је Нешић.

 

Он је рекао да су први на удару били туризам и угоститељство, али је додао да је све већи и пад индустријске производње.

 

"У цијелом свијету је присутан тренд смањења потрошње, самим тим и у Републици Српској и БиХ. Наша привреда је зависна од привреда европских земаља, доминира производња полупроизвода и компоненти и, ако је смањена потражња за готовим производима, смањује се и потреба за њима", напоменуо је Нешић.

 

Он наводи да прогнозе водећих свјетских економских стручњака говоре да ће до краја године на глобалном нивоу 10 одсто запослених остати без посла.

 

"Колико смо спремни за тај сценарио? Немојмо се заваравати да ће нас заобићи.
Колико смо у стању да смањимо посљедице надолазећег таласа економске кризе?", упитао је Нешић.

 

Он каже да све европске владе воде грчевиту борбу за очување радних мјеста и истиче да је посљедњи тренутак да се и БиХ ухвати у коштац са тим проблемом.

 

"Као што болест не познаје партије, вјеру и нацију, тако ће и криза једнако погодити све. Растерећење привреде није довољно и оно има оквире до којих се може ићи, зато треба размишљати о другим механизмима", рекао је Нешић. 
 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!