Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИ САЧИНИТИ ПРОГРАМ ПОМОЋИ ПРИВАТНОМ И ЈАВНОМ СЕКТОРУ

20 Јул, 2020

Предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић рекао је да очекује да Савјет министара и владе Републике Српске и Федерације БиХ сједну за сто и сагледају реалне могућности и потенцијале међународне економске помоћи како би предуприједили посљедице епидемије вируса корона.

 

"Апелујем да оставимо по страни партијске интересе и ентитетске размирице и да заједно приступимо изради програма помоћи, како приватном, тако и јавном сектору", навео је Нешић.

 

Према његовим ријечима, БиХ се налази пред највећим изазовом од потписивања Дејтонског мировног споразума, а ситуација изазвана вирусом корона постаје све сложенија, како у здравственом, тако и у економском погледу, саопштено је из ДНС-а.

 

"Већ сада је евидентно да у БиХ имамо смањену привредну активност и пад прихода по основу ПДВ-а, акциза, царина, као и директних пореза. Нажалост, тај тренд ће се наставити", указао је Нешић.

 

Он је рекао да су први на удару били туризам и угоститељство, али је додао да је све већи и пад индустријске производње.

 

"У цијелом свијету је присутан тренд смањења потрошње, самим тим и у Републици Српској и БиХ. Наша привреда је зависна од привреда европских земаља, доминира производња полупроизвода и компоненти и, ако је смањена потражња за готовим производима, смањује се и потреба за њима", напоменуо је Нешић.

 

Он наводи да прогнозе водећих свјетских економских стручњака говоре да ће до краја године на глобалном нивоу 10 одсто запослених остати без посла.

 

"Колико смо спремни за тај сценарио? Немојмо се заваравати да ће нас заобићи.
Колико смо у стању да смањимо посљедице надолазећег таласа економске кризе?", упитао је Нешић.

 

Он каже да све европске владе воде грчевиту борбу за очување радних мјеста и истиче да је посљедњи тренутак да се и БиХ ухвати у коштац са тим проблемом.

 

"Као што болест не познаје партије, вјеру и нацију, тако ће и криза једнако погодити све. Растерећење привреде није довољно и оно има оквире до којих се може ићи, зато треба размишљати о другим механизмима", рекао је Нешић. 
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!