Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГЛАВАШ: ПОЛОЖАЈ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ ТРЕБА ДА БУДЕ НАЦИОНАЛНО, А НЕ ПОЛИТИЧКО...

24 Јун, 2020

Владајућа већина у Народној скупштини Републике Српске јуче је поднијела иницијативу за Декларацију о заштити права и слободе вјероисповијести у Црној Гори, која је једногласно усвојена.

 

Посланик ДНС-а у НС РС, Александар Главаш, који се и раније оглашавао по овом питању и подржао братски народ у Црној Гори, рекао је синоћ, гостујући у емисији "Потез" телевизије К3, да је институционални притисак на власт и народ у Црној Гори недопустив.

 

"Никада нигдје на свијету није забиљежено да атеиста прво напада, а потом и присваја православну цркву, а то се управо дешава у Црној Гори."

 

Он је рекао да су Срби у Црној Гори годинама маргинализовани, а да је та маргинализација почела тако што им је прво одузет језик, а сада покушавају да им отму светиње.

 

"Не смијемо заборавити да нам је ЦГ помогла у претходном рату и због тога им се морамо одужити, а усвајање ове Декларације је само један вид помоћи, како би Срби у ЦГ схватили да у својој борби нису сами", рекао је Главаш.

 

Он је подсјетио да се слична ситуација десила и Србима у БиХ у претходном рату, гдје је имовина СПЦ у федералном Сарајеву одузета и још увијек није враћена.

 

Главаш је нагласио да Срби у РС никада неће одустати од борбе за повратак имовине СПЦ и да су светиње нешто што нам нико не може ни одузети ни оспорити.

 

На питање новинара шта мисли о изградњи Пељешког моста и нуклеарном одлагалишту, Главаш је рекао да је ово одлагалиште у нашој држави сулудо и суицидно и да је он, лично, против тог одлагања, али да то питање мора да буде ријешено на Међународном суду.

 

Када су у питању измјене и допуне закона о образовању, Главаш се посебно осврнуо на високо образовање и нагласио да предложено рјешење никако не доприноси унапређењу квалитета високог образовања и да такав закон неће подржати.

 

"Ја лично нећу подржати тај Закон. Ни у једном сегменту Закона нису се позабавили приватним факултетима који су довели до девалвирања знања и звања. Нема горе ни веће корупције од те којом новцем купујете звање", био је јасан Главаш.

 

Главаш је истакао да је посебно поразно што се девалвирају права студената, јер се овим Законом онемогућава студентима да гласају за избор асистената, листе одговорних наставника и сарадника на факултетима.

 

"Познато је да је на факултетима била пракса да су студенти најбољи корективни фактор на Универзитету и да су најбоље процјењивали који сарадници треба да буду ангажовани у настави. Овим Законом им је то онемогућено", рекао је Главаш.

 

Он је додао да је закон сам по себи контрадикторан, те да не доприноси унапређењу високог образовања.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!