Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИЛИЋ: ЖЕНА У ПОЛИТИЦИ ЈЕ СТАЛНО ПОД ЛУПОМ, МОРА БИТИ СТАБИЛНА И ХРАБРА

17 Јун, 2020

Поводом 20 година од оснивања Демократског народног савеза разговарали смо са Слађаном Илић, предсједницом Организације жена Демократског народног савеза. У интервјуу за Инсајдер говори о својим почецима у политици, о формирању Организације жена ДНС, на републичком нивоу, политичком ангажману жена код нас, о позитивним и негативним странама политичког ангажовања...

 

ИНСАЈДЕР: Госпођо Илић, како сте се Ви нашли у политици?

 

ИЛИЋ: Политички ангажман започела сам одмах након повратка на ове просторе, тј. заврштека студија и одрађеног приправничког стажа. За избор политичке партије, морам признати, тада није био пресудан политички програм већ породично-пријатељске везе.

 

Одмах ми се указала прилика да као млада, високообразована и запослена жена заузмем високу позицију на листи за Локалне изборе 2000. године.

 

Када сам у септембру исте године започела одборнички мандат, била сам потпуно неспремна за то, без претходног политичког искуства и уз то мама двије шестомјесечне бебе. Према томе, времена за неко подробније бављење политиком, нисам имала.

 

Након тога, на сљедећим локалним изборима, била сам поново кандидаткиња, али нисам освојила довољно гласова за улазак у Скупштину општине.

 

Искрено, моја жеља и није била да будем поново на листи, али је руководство  Општинског одбора то сматрало потребним. Активно учествовање у раду и дјеловању ДНС-а сам наставила, а 2011. године, након раскола у нашем Општинском одбору водила сам Иницијативни одбор за  формирање Одбора жена. У то вријеме, веома мали, незнатан број жена из Зворника остао је у ДНС-у. Упркос томе, врло брзо смо направиле солидан одбор који је постајао све масовнији. Формирањем Организације жена ДНС-а, на републичком нивоу, 2014. године изабрана сам за једну од потпредсједница, а 2017. за предсједницу Организације жена ДНС-а.

 

 

У протеклих 20 година учествовала сам, као кандидаткиња, три пута на локалним и два пута на општим изборима. Веома сам поносна на резултате које сам остваривала, без обзира на чињеницу да сам пролаз остварила само први пут, и то када је листа била затворена, и када ми је то као жени и мајци, најмање одговарало. Схватила сам да у животу морам  да „зграбим“ прилику која ми се указује, без обзира што то никакако није погодан тренутак.

 

 

Више пута ми се догодило да желим да се повучем из политике, али никада ми није пало на памет да мијењам политичку партију јер су програмски принципи, идеје и циљеви ДНС-а с временом постали разлог наставка мог политичког ангажмана. При томе, немам проблем да сарађујем са члановима других политичких партија. Управо тимским радом са чланицама једне друге политичке партије покренута је иницијатива, од значаја за установу у којој радим.

 

 

У конкуренцији 14 иницијатива од стране чланица више политичких партија из цијеле БиХ, а у оквиру менторинг програма „Више од квоте“, у организацији Wестминстер фондације (WФД), управо наша је проглашена најбољом.

 

ИНСАЈДЕР: Да ли, по Вашем мишљењу,  жене треба да дјелују  у посебној организационој цјелини?

 

ИЛИЋ: Мислим да је женама лакше и боље да дјелују у оквиру посебне организационе цјелине, али само под условом да је статутом странке као и свим важећим правилницима, прописан проценат учешћа представника оба пола у свим органима странке. При томе мора да постоји женска солидарност у политици, пошто мушка није упитна.

 

Жене се теже одлучују за активно бављење политиком из више разлога.  Ангажман у политици тражи политичку зрелост, а политичка зрелост континуитет у политичком дјеловању. Због објективних околности у периоду живота који је најоптималнији за бављење политиком, жене због обавеза у породици, прије свега због незамјењиве улоге мајке, нису у могућности да се у потпуности остваре у политици. Међутим, пошто не постоји нешто што жена не може, а мушкарац може, а обрнуто постоји, уколико смо довољно јаке, за нас нема препрека.

 

Жена у политици је стално под лупом, 24 сата дневно је посматрана из сваког угла, према томе, мора бити стабилна и без комплекса. Жени није довољно да има мишљење, да зна шта жели постићи и на који начин је то најбоље. Да би реализовала зацртани циљ, проћи ће далеко трновитији пут од било ког мушкарца.

 

ИНСАЈДЕР: Шта сте добили, а шта изгубили политичким ангажманом?

 

ИЛИЋ: Захваљујући политици стекла сам још једно образовање и то оно животно, ширину у погледима на живот, људе, другачији и рационалнији поглед на свакодневне, али и оне велике животне проблеме. Схватила сам да у животу морате знати шта желите, морате стално постављати циљеве, а онда када уђете у проблематику и рјешавање проблема и превазилажење препрека морате бити рационални, посебно ако сте жена, јер у том случају немате времена „за бацање“.

Политика ми је дала могућност да се упознам, дружим, помажем и  да могу да рачунам на помоћ. Када то, без имало сујете, стекнете међу женама, е то је посебан успјех.

Оно што је за мене највредније је да су моји синови , одрастајући уз мој политички ангажман, учећи се на маминим грешкама, рано формирали сопствене системе вриједности и научили да о свему што им се догоди, аутоматски заузимају одређени став.

За политички ангажман жртвовала сам доста слободног времена, а кажу вријеме је новац, али због свега, претходно поменутог, није ми жао ако сам због политике изгубила могућност да, можда, професионалним ангажманом стекнем више новца. Најважније ми је да сам при томе имала огромну подршку породице и да су они научили да функционишу и без мене.

 

ИНСАЈДЕР: За чиме што нисте остварили током свог политичког ангажмана жалите? 

 

ИЛИЋ: Нисам могла да помогнем људима у одређеним ситуацијама.

 

ИНСАЈДЕР: Шта Вам највише смета у политици?

 

ИЛИЋ: Сујета и незајажљивост.

 

ИНСАЈДЕР: Шта бисте поручили женама? 

 

ИЛИЋ: Активно и без предрасуда и страха учествујте у друштвено-политичком животу!

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!