Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТУЛЕКОВИЋ: ПАТЊЕ ЗАБИЉЕЖЕНЕ У ПОСЉЕДЊИ ЧАС

17 Јун, 2020

Веома је важно да познајемо историју свога народа, јер многи од нас имају некога у породици ко је прошао голготу јасеновачког пакла, а електронско издање “Књиге сјећања” само је мали корак у настојањима да страдање наших предака никада не буде заборављено.
 

Истакла је то за “Глас Српске” директорица Јавне установе “Спомен-подручје - Доња Градина” Тања Тулековић, нагласивши да их је на објаву електронског издања “Књиге сјећања” подстакло то што ђаци из Српске ове године због епидемије вируса корона нису могли да посјете Доњу Градину.
 

"У књизи смо представили 28 свједочанстава оних који су преживјели Јасеновац. Њихове патње смо забиљежили у посљедњем тренутку, јер многи, нажалост, данас више нису међу живима", рекла је Тулековићева.

 

ГЛАС: Колико је значајно то што је “Књига сјећања” доступна и у електронској форми?


ТУЛЕКОВИЋ: Пројекат “Књига сјећања” започео је 2007. године, када смо са Меморијалним музејом из Вашингтона почели да сакупљамо вербална свједочанства преживјелих. Акценат је стављен прво на села Козарске Дубице, која су гравитирала подручју гдје се налазио концентрациони логор Јасеновац, а потом смо проширили истраживање и на сусједне општине. Значајно је то што у књизи представљамо приче свједока који су преживјели формирање НДХ од 10. априла 1941. године до пробоја логораша 22. априла 1945. године. Видео-материјал чувају и у ЈУ “Спомен-подручје Доња Градина”, као и у Меморијалном музеју холокауста у Вашингтону, тако да је доступан свим истраживачима и заинтересованима.
 

ГЛАС: Колико млади у Српској знају о Јасеновцу и злодјелима НДХ?

ТУЛЕКОВИЋ: Дјеца школског узраста знају све више о Јасеновцу, посебно јер је Министарство просвјете и културе РС уврстило посјету Доњој Градини у обавезан дио наставног плана и програма. Ђацима је обезбијеђен историјски час, а осим тога организујемо и радионице за средњошколце, као и конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове о теми Јасеновац. Културу сјећања дугујемо својим прецима.
 

ГЛАС: На који начин долазите до података о жртвама?

ТУЛЕКОВИЋ: Покренули смо иницијативу 2016. године за прикупљање фотографија, докумената и предмета који свједоче о страдању цивилног становништва. До сада смо добили веома значајан материјал и дан-данас људи се јављају из цијелог свијета и шаљу податке о најмилијима настрадалим у Јасеновцу. Много тога смо већ уврстили у неке од изложби, као и у наш стручни часопис “Топола”. Прије неколико дана јавила нам се госпођа из Данске и послала податке и фотографију свога дједа који је настрадао у концентрационом логору. Сви који имају информације могу да нам се јаве путем наше званичне интернет странице, да ниједна жртва не буде заборављена. Пројекат је заживио изван граница наше Републике, захваљујући друштвеним мрежама.
 

ГЛАС: “Фејсбук” је недавно блокирао страницу “Спомен-подручја Доња Градина”, јесте ли добили неко објашњење за то?

ТУЛЕКОВИЋ: Прво су блокирали администратора наше “Фејсбук” странице, а потом је блокирана страница. Жалили смо се неколико пута. На наше жалбе рекли су нам да ширимо говор мржње. Неколико пута након наших објашњења чак су рекли да смо у праву, међутим на крају су нас избрисали без икакве могућности да се жалимо. Од самог почетка пратили смо како се повећавао број пратилаца на “Фејсбук” страници и то је био добар начин да дођемо до потомака жртава. Фотографија дјевојчице убијене у Јасеновцу имала је више од 30.000 дјељења.

 

ГЛАС: Докле је стигао пројекат “Меморијални комплекс”, који реализују Српска и Србија?

ТУЛЕКОВИЋ: Због пандемије све је стало. Тај пројекат реализују на највишем државном нивоу у Српској и Србији, тако да ја не могу говорити о детаљима. Група архитеката из Америке лани је посјетила Спомен-подручје, обишли су простор и на основу тога требало би да наставе израду пројекта.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!