Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЦ: ПОЈЕДИНИ ЗАКЉУЧЦИ АНКЕТНОГ ОДБОРА – ПОЛИТИЧКИ

2 Јул, 2018

Посланик Слободног демократског српског клуба /СДС-К/ Дарко Бањац рекао је да Народна скупштина Републике Српске не може да правно квалификује случај страдања Давида Драгичевића и оцијенио да су поједини закључци Анкетног одбора политички.

 

Он је током скупштинске расправе предложио корекцију једног од закључака Анкетног одбора, и то тако да буде наведено да Одбор очекује од Тужилаштва да у што краћем року квалификује случај и поступи у складу са Законом о кривичном поступку, што ће обавезати све институције у даљем поступању. 

 

 

Коментаришући закључке Анкетног одбора, Бањац је рекао да није посао овог одбора да закључује да постоји неповјерење грађана у институције. 

 

 

"Такође, Народна скупштина не може да квалификује овај случај нити може утврдити да нешто јесте или није кривично дјело", рекао је Бањац, наводећи да је то посао надлежних органа. 

 

 

Он је навео да се знало да ће Анкетни одбор истраживати и испитивати Тужилаштво и полицију. 

 

 

"Лоша намјера да се скрене пажња са полиције и тужилаштва није постојала, јер да јесте, не би био формиран тај одбор", рекао је Бањац током расправе у Народној скупштини о извјештају Анкетног одбора с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића. 

 

 

Он је истакао да се правда не може узимати у своје руке, те да она мора бити у оквирима Устава и закона Републике Српске. 

 

 

"Нико нема ништа против да у раду тог одбора буду позвани гости, али да се о томе изјасни Одбор. Нико не смије постављати питање осим чланова тог одбора", рекао је Бањац, додајући да је то била прва политизација и злоупотреба Одбора. 

Он је упитао и зашто надлежно тужилаштво не доноси наредбу о спровођењу истраге у овом случају. 

 

 

"То је круцијална ствар о којој морамо причати и да се у том смјеру обратимо Тужилаштву, да захтијевамо од Тужилаштва да то уради, јер то мора по закону. Да је наредба донесена, ми не бисмо данас засједали и о томе се не би расправљало у скупштини", поручио је Бањац. 

 

 

Он каже да није тачно да власт оспорава рад Анкетног одбора, оцјењујући да примјесе политике у оваквим и другим трагичним случајевима нису добре. 

 

 

"Да смо мислили оспоравати рад овог одбора вјероватно га не бисмо изгласали. Не напада се рад, већ одређене његове процедуре и закључци који нису у складу са законодавно-правним прописима Републике Српске, укључујући Устав Српске", рекао је Бањац. 
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!