Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АТВ-“ДИРЕКТНО”- БАЊАЦ: ПОСЛОВНИК О РАДУ НС РС НЕЋЕ ОГРАНИЧИТИ СЛОБОДУ ГОВОРА

15 Јун, 2020

Пословник о раду Народне скупштине неће ограничити слободу говора, али ће се појачати дисциплина и политичка култура, рекао је синоћ у емисији „Директно” на АТВ-у, посланик у НСРС и шеф клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац.

 

Он је навео да је пословник основни акт по коме ради Народна скупштина и да је разумљиво да такав акт изазива пажњу, како позиције, тако и опозиције, односно пажњу сваког народног посланика.

 

“Рад Народне скупштине у великој мјери зависи и од самих посланика и начина на који се користи Пословник о раду и руководи Народном скупштином.  Народни посланци треба да говоре и они су изабрани да говоре, али вријеђања и начин на који се у посљедње вријеме користи пословник је неприхватљиво. Расправе у Народној скупштини треба да се воде о теми”, нагласио је Бањац.

 

Он је додао да је ефикасност рада Народне скупштине Републике Српске, који је уоквирен у Пословник о раду, од суштинске важности за функционисање једне власти.

 

“Зато је од великог значаја смањити ниво расправа које граниче са “забавним програмом”, а озбиљност рада највишег законодавног тијела схватити у дословном смислу ријечи”, рекао је Бањац, који је члан Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске.

 

Бањац је нагласио да је сљедећа сједница скупштине посљедња на којој ће се расправљати по досадашњем Пословнику и подсјетио да је нова верзија Пословника о раду Народне скупштине сачињена након приједлога и сугестија посланичких клубова и у складу са праксом Европског парламента и парламената у региону.

 

Он је истакао да нико објективан не треба оспоравати ефикасну реакцију предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и Владе, посебно Министарства здравља на челу са министром Аленом Шеранићем у ситуацији изазваном појавом пандемије вируса корона.

 

„Грађани Републике Српске су свако јутро имали тачне податке о броју обољелих, новим жариштима и добијали адекватне упуте како треба да поступе. Ванредно стање је уведено у право вријеме како би се сачували животи и сразмјерно распоредили капацитети здравственог система. Не треба заборавити да је ситуација јако озбиљна и штете трпи и највећа економија свијета, Америка, у којој је током пандемије 40 милиона људи остало без посла“, нагласио је Бањац.

 

Он је током гостовања изнио и планове за изградњу модерног бањског комплекса у оквиру Специјалне болнице „Мљечаница“ у Козарској Дубици,  која је значајан природни ресурс како Републике Српске тако и општине Козарка Дубица.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!