Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

АЋИЋ: БОШЊАЦИ ЗАКОЧИЛИ ОДРЖИВИ ПОВРАТАК

11 Јун, 2020

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић каже да не сматра оправданом одлуку Клуба Бошњака о покретању виталног националног интереса на ребаланс буџета РС, а поготово не њихово образложење да су то урадили зато што су умањене ставке за одрживи повратак.

 

“Приликом креирања буџета за 2020. годину ми смо предвидјели исти износ средстава за повратак углавном несрпског становништва у Републику Српску, као и за подршку повратку Срба на њихова огњишта у Федерацији БиХ. Међутим, тада је усвојен амандман бошњачких посланика у Народној скупштини и знатно су повећана средства за повратак Бошњака и Хрвата у Републику Српску”, објашњава Аћић.

 

Он додаје да је приликом израде ребаланса предложио да се смањи тај износ, јер је по логици најлакше смањити на ставкама на којима се налази највише средстава, истичући да је због тога некоректан потез Клуба Бошњака.

 

“То је прије свега контрапродуктивно, јер смо ми због улагања вета и блокаде ребаланса буџета били приморани да привремено зауставимо бројне пројекте везане управо за повратак Бошњака и Хрвата у РС, као и за повратак Срба у ФБиХ”,  каже Аћић.

 

Српска сиротиња

 

Марко Аћић истиче да сматра грешком ранију праксу, прије свега у бившем Министарству за избјеглице и расељена лица РС, по којој се много више средстава издвајало за повратак у РС, него за подршку Србима који желе да се врате на своја огњишта у ФБиХ.

 

“Свакоме треба помоћи, али Република Српске је дала знатна средства за обнову хрватских и бошњачких кућа у којима нико не живи, док се много мање давало српској сиротињи која жели да се врати на своја огњишта у Федерацији БиХ”,  каже Аћић.

 

Подсјећамо, да Вијеће народа Републике Српске на јучерашњој сједници није постигло сагласност о питању заштите виталног националног интереса на ребаланс буџета РС за ову годину који је покренуо Клуб Бошњака и ово питање биће предмет усаглашавања на Заједничкој комисији Вијећа народа и Народне скупштине РС.

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!