Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО-РЕШИЋ: ЦИЉ ДА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ОСТАНУ СТАБИЛНЕ

2 Јун, 2020

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић рекла је данас  да је циљ да локалне заједнице остану стабилне и сервис грађанима, те да је најмања ствар која у овом тренутку може да се уради да најнижа цијена рада остане 100 КМ као 2019. године.

 

"Већ сутра ћу обавијестити Конфедерацију синдиката о овом захтјеву и да о томе даље преговарамо", рекла је Решићева, додајући да се ово треба брзо урадити како би се локалне заједнице растеретиле.

 

Она је подсјетила да је нови Посебни колективни уговор ступио на снагу у фебруару и да су тада имали опсежне преговоре приликом потписивања, јер је Министарство управе и локалне самоуправе на неки начин било заступник општина и градова.

 

"Тада су нам изразито неразвијене општине рекле да је за њих прихватљиво да најнижа цијена рада буде 110 КМ. Ствари су се, у међувремену, промијениле и видимо да све локалне заједнице могу доћи у проблем. Имамо 33 неразвијене локалне заједнице и дискутабилно је да ли оне могу поднијети ту врсту цијене рада у овом тренутку, након свега што се десило", рекла је Решићева након састанка у Источном Новом Сарајеву са предсједником Савеза општина и градова Српске Љубишом Ћосићем, потпредсједником Савеза Младеном Ђуровићем и генералним секретаром Савеза Ацом Пантићем.

 

Она је оцијенила да је изнесени став Савеза веома прихватљив, истакавши да нико није планирао овако тешко стање у локалним заједницама.

 

Решићева је истакла да је у протекла два мјесеца вршена нивелација великог броја буџета, која ће највјероватније поново бити рађена до краја године.

 

Ћосић је изјавио да је детаљна анализа која је урађена у протеклих мјесец дана због посљедица вируса корона показала пад пореских и непореских прихода у свим локалним буџетима, што ће захтијевати резање одређених трошкова и увођење уштеда, водећи рачуна да локалне заједнице функционишу.

 

"Ова анализа ће бити предмет расправе на предстојећем састанку Савеза општина и градова и на њеној Скупштини, након чега ће бити упућена Влади Републике Српске.

 

Говорећи о примјени Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи који је дефинисао да је најнижа цијена рада 110 КМ, а највиша 145 КМ, Ћосић је навео да су скоро сви начелници општина и градоначелници тражили да она остане на нивоу 2019.године.

 

"У овој години ће бити веома тешко одржати садашњи ниво функционисања због чега се максимално морамо окренути ка одговарајућим уштедама", закључио је Ћосић.

Нешић: Без гаранција нема повратка држављана БиХ из Сирије и...

Министар безбједности у Савету министара БиХ...

7 Јун, 2023
Нешић: Улагање у безбједносни сектор и полицијске службенике...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић...

6 Јун, 2023
Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!