Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ОМОГУЋИТИ УЛАЗАК ДРЖАВЉАНА СРПСКЕ И СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СА PCR...

15 Мај, 2020

Предсједник ДНС, Ненад Нешић, позвао је Владу Републике Српске да омогући држављанима Републике Српске и Србије који долазе у Републику Српску да са PCR тестом не старијим од 72 сата не морају ићи у кућни карантин у трајању од 14 дана.

 

“Велики број грађана Републике Српске и Србије животно је везан и за Србију и Републику Српску, ту мислим на родбинске и пословне везе. Према одлуци Владе Србије, сви држављани БиХ могу од 1.јуна ући у Србију а да не иду у карантин, под условом да имају валидан доказ да нису позитивни на корона вирус, односно да имају резултате теста не старији од 72 сата. Међутим, остаје проблем, ако држављанин БиХ оде у Србију, при повратку га чека кућна изолација од 14 дана. Такође, и држављани Србије који дођу у БиХ морали би у изолацију  у трајању од 14 дана“, рекао је Нешић.

 

Према његовом мишљењу, нема разлога да се таква врста корака не начини, с обзиром на то да је дневни проценат заражених у Србији већ неко вријеме испод један одсто у односу на број тестираних.

 

“Привреда Републике Српске значајно је ослоњена на Србију и у овом моменту економске кризе требамо учинити све, па и овакве формалности, да нормализујемо живот. Ако смо максимално протеклу деценију афирмисали привредну, економску, инстутиционалну, научну, културну  сарадњу у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама, онда тај споразум ни сада не смијемо ставити у неко стање замрзавања, него требамо наћи начин како да га искористимо за превазилажење економске кризе. А не можемо га афирмисати, ако имамо ограничено кретање”, објашњава Нешић.

 

Додатно, истиче лидер ДНС-а, десетине хиљада грађана Српске живи и ради у Србији, а у Републици Српској има родитеље, и зашто им не омогућити да их посјете током љета без икаквог ризика. Знаће да нису позитивни и да неће угрозити своје родитеље.

 

“Зато, понављам, Влада Републике Српске треба што прије омогућити улазак држављана Српске и Србије у Републику Српску са PCR тестом не старијим од 72 сата”, истакао је Нешић.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!