Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПОПОВИЋ: ПРЕВОЗНИЦИ ТРПИЛИ ГУБИТКЕ, АЛИ НИЈЕ БИЛО ОТПУШТАЊА РАДНИКА

14 Мај, 2020

Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза РС, наглашава да област транспорта спада у привредне гране које су међу првима претрпјеле значајне губитке и штете, прије свега због немогућности реализације уговорених превоза за земље региона и Европе.
 

Наглашава да је до тога дошло и због тога што је одвијање превоза било оптерећено дугим чекањима на границама.
 

"Када говоримо о превозу путника у земљи, и прије самог обустављања јавног превоза дошло је до пада броја путника због смањења привредне ђелатности, што је свакако проузроковало знатне губитке превозницима. Иако није било забране одвијања теретног саобраћаја, смањење привредне дјелатности и отежано одвијање теретног саобраћаја кроз друге земље довели су до тога да превозници роба претрпе значајне губитке", каже Поповић за Српскаинфо.
 

Да ли је било случајева обустављања дјелатности?

Упркос свим овим потешкоћама у пословању, наши превозници нису обустављали дјелатност и уложили су значајне напоре како би привреда и економија РС функционисале све ово вријеме. На томе смо им јако захвални.
 

Да ли је у овим секторима било отпуштања радника?

Према подацима којима располажемо, није било отпуштања радника у привредним субјектима који се баве транспортом. Превозници су, и поред проблема с којима се сусрећу у пословању, успјели да сачувају радна мјеста. Наравно, свјесни смо да само укидање ванредног стања и нормализација услова пословања неће аутоматски уклонити све проблеме који су оптеретили овај сектор. Али, искрено се надамо да неће бити отпуштања радника, нити гашења превозничких компанија и да ће мјере које је донијела Влада РС помоћи опстанку превозничких компанија.
 

Да ли ће и на који начин ресорно министарство помоћи превозницима и шта је до сада урађено у том погледу?

Транспортни сектор спада у оне привредне гране које нису високоакумулативне и пословање превозника повезано је с радом привредних субјеката који се баве производњом и прерадом, па уз матичне проблеме које имају, превознике оптерећују и сви поремећаји на тржишту. Трудимо се да имамо слуха за све те проблеме и да, у сарадњи с Министарством комуникација и транспорта БиХ, чинимо све што је у нашој моћи и надлежности да помогнемо овим компанијама.
 

Проблем су били и транспортни коридори са сусједним државама…

На самом почетку кризе ступили смо у комуникацију с надлежним органима у другим земљама, како бисмо на што ефикаснији начин ријешили питање дефинисања транспортних коридора са Србијом и Хрватском, јер се у овим земљама превоз терета одвијао путем конвоја. Такође, на наш приједлог Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак којим се послодавцима са сједиштем у РС налаже да издају потврду о ангажовању возача у међународном превозу ствари у току ванредне ситуације. Тиме смо олакшали праћење рада возача и поштовања дефинисане изолације за ове особе.
 

На који начин је помогнуто путничком саобраћају?

У путничком саобраћају, једна од наших првих мјера била је омогућавање редукције броја полазака на аутобуским линијама на начин да се минимално задовоље потребе корисника јавног превоза лица. Били смо и један од иницијатора Одлуке о продужењу важења регистрације возила за вријеме ванредног стања. Нажалост, због противљења из ФБиХ ова одлука није усвојена на Савјету министара БиХ, иако су земље из региона донијеле сличне одлуке. Такође, Влада РС усвојила је низ мјера за помоћ привреди Српске, а свим овим мјерама обухваћени су и превозници.
 

Шта је у протеклом периоду урађено у правцу унапређења путне инфраструктуре у Српској?

У 2020. ушли смо с амбициозним плановима, од којих, упркос отежаним условима рада, нисмо одустали. Када говоримо о регионалним и магистралним путевима, имамо активна градилишта широм РС. У току је изградња кружних токова у Бањалуци и Прњавору, рехабилитација и реконструкција путева на подручју Пелагићева и Пала, санација клизишта на подручју Лопара. Недавно смо у саобраћај пустили и прву фазу обилазнице у Броду, а у току је и изградњи дијела регионалног пута Р476а, Сњеготина – Клупе.
 

Колика је наша мрежа аутопутева?

Нашу мрежу аутопутева тренутно чини 106 километара аутопутева, а у току је у изградња нових шест километара на коридору 5ц кроз РС. Изградња ове дионице тече по плану и у току су радови на главној траси и петљама Јоховац и Руданка. У току је и избор најповољнијег понуђача за изградњу друге фазе овог коридора од Руданке до границе ентитета/Путниково брдо, дужине око шест километара. Паралелно с активностима на терену припремамо документацију за наставак изградње Коридора 5ц кроз РС. Активно је и градилиште моста на Сави, чијом ће изградњом аутопут Градишка – Бањалука, након деценијског чекања, добити пуни смисао и бити повезан на паневропски коридор 10 и аутопут Београд – Загреб.
 

Какви су планови за наредни период?

Стратешким и планским документима планирали смо да у наредном периоду изградимо више од 140 километара аутопутева у РС. Планирамо изградњу преостале двије фазе Коридора 5ц од Јоховца до петље Подновље и од Вукосавља до петље Подновље, дионице аутопута од Вукосавља до Брчког и дионице Брчко – Бијељина – Рача, као и изградњу аутопута Бањалука – Приједор.


Који су приоритети у изградњи путева у РС?

Приоритет број један у изградњи магистралних и регионалних путева у РС нам је свакако изградња магистралног пута М18 Брод на Дрини (Фоча) – Хум (Шћепан Поље), са укљученом изградњом међудржавног моста. Главни пројекат је завршен, а у току су активности на обезбјеђивању локацијских услова, те процедуре усаглашавање анекса споразума између БиХ и Црне Горе о заједничком граничном прелазу.

Јако нам је значајан и пројекат изградње нове трасе магистралног пута М-20 Гацко – Фоча, поддионица Тјентиште – Брод на Дрини, за коју су у току припремне активности за израду генералног пројекта и претходне студије оправданости.

 

Реализација којих још пројеката слиједи?

Настављамо и с рехабилитацијом и реконструкцијом путне мреже широм Српске, а у наредном периоду планирана је реализација пројеката на подручју Јахорине, Пала и Требиња, наставак изградње обилазнице Брод, изградња неколико кружних токова у Градишци и Приједору, радови на регионалном путу Тедин Хан у општини Станари, као и реконструкција пута Шешлије – Дервента.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!