Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

СРПСКАИНФО-БАЊАЦ: СВИ ГРАЂАНИ СРПСКЕ СУ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ОДБРАНЕ

16 Април, 2020

Када је рат, знамо гдје нам је прва линија одбране и ко је на линији. У случају епидемије нема прве линије, она је свуда око нас и сви грађани се налазе на првој линији одбране. Институције Републике Српске су више него добро одреаговале у овој ситуацији.

 

То у интервјуу за Српскаинфо каже шеф Клуба посланика ДНС у Народној скупштини Дарко Бањац оцјенујући ситуацију у Републици Српској од појаве вируса корона. Говорећи о реакцији институција, Бањац наглашава да је Српска прије свих у окружењу увела потребне мјере и на време реаговала како треба.

 

"Узмимо да су у Србији угоститељски објекти и кладионице радиле до прије десет дана. Институције Српске су одреаговале одговорно и на вријеме. Грађани могу да буду упознати са подацима које износи министар здравља и обавјештени су о свему сваког тренутка. Зато хоћу да похвалим Владу Републике Српске јер је премијер Висковић на вријеме предложио увођење ванредне ситуације и посебно министра Шеранића који је на висини задатка и заслужује сваку похвалу", каже Бањац.

 

Много је полемике око уредби са законском снагом, били сте на посебној сједници НС РС, како коментарисете потезе и одлуке власти?

Народна скупштина је прогласила ванредно стање, то је било потребно иако је то урађено први пут у историји Републике Српске. Неке одлуке и закони не могу чекати редовне процедуре. У одређеним ситуациама мора се брзо одреаговати и због тога је потребно да предсједница Српске има могућност да донесе уредбе са законском снагом. То је потребно да би се одређене мјере провеле на вријеме и када је то потребно. Као што је исплата бруто плате за раднике у угоститељским и неким другим услужним дјелатностима, од стране Владе РС. Као и продужење рокова у судским, прекршајним или пореским поступцима. Ту су и друге мјере економске природе које захтијевају брзо доношење закона и других прописа. А, то Народна скупштина РС, због својих процедура, сигурно не би могла да уради у потребном времену. Међутим, све уредбе са законском снагом које се донесу, а када прође ванредно стање, иду у скупштину на потврду. Па тада можемо полемисати јесу ли биле исправне или не.

 

Чека нас тежак период у смислу економских посљедица пандемије. Шта прогнозирате?

Мислим да много тога неће више бити исто поготово у економији. Пред Републиком Српској је тежак период и велики изазови, поготово зато што је читав свијет у једном облику кризе. Влада је већ донијела одређене мјере које се односе за исплату бруто плата за раднике у областима које су највише погођене овом пандемијом. Олакшице за привреду ће бити неминовно потребне, као и повољне кредитне линије. Морамо обратити пажњу и на локалне заједнице јер ће оне у наредном периоду да пролазе кроз одређену кризу.

 

Колико смо солидарни у овом периоду?

Сада је солидарност посебно потребна. Сви посланици и функционери ДНС су уплатили 20 одсто од личних примања у Фонд солидарности. Из општине из које долазим, а видим да је тако широм Српске, солидарност је присутна кроз разне видове помоћи, а једна од њих је подјела пакета са основним животним намирницама за грађане и породице којима је то потребно. У овим временима морамо помоћи једни другима, поготово они који имају могућности да то учине.

 

Шта бисте поручили грађанима Српске у вријеме празника?

Да истрају, да буду одговорни ради себе и своје породице и да поштују прописане мјере. И ово једном мора проћи. Иначе мислим да су грађани ову ситуацију озбиљно схватили и да се одговорно понашају. Видим да поштују мјере које су препоручене. И за сваку похвалу је одговорност коју имају. Посебно се дивим здравственим радницима јер они су сада стуб наше одбране, као и припадницима МУП. Не смијемо заборавити и све оне који у овим тешким временима на својим радним мјестима доприносе да се живот у Републици Српској настави и врати у нормалне токове.

Свим нашим грађанима православне вјероисповјести честитам васкршње празнике и да их проведемо у здрављу и миру, у кругу својих најближих.

 

 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!