Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ЕуроБлиц“-НЕШИЋ: СРПСКА ЈЕ РЕАГОВАЛА БОЉЕ ОД МНОГО ЈАЧИХ ДРЖАВА

8 Април, 2020

Ванредна ситуација захтева и ванредно понашање и ванредне мјере. Када са аспекта заустављања ширења вируса гледате целу ситуацију, чини ми се да су министар Ален Шеранић и  Влада РС одлично одреаговали, правовремено и знатно боље него много јаче државе у свету и регион.

 

То је у писаном интервјуу за “ЕуроБлиц” каже в.д. председника ДНС Ненад Нешић. Према његовим речима, у Српској је благовременим мерама сигурно спашено много живота, али и здравствени систем да нам се не би деси оно што се десило у Италији и Шпанији.

 

“Можда нам је срећа у несрећи била што је министар Шеранић искусан и добар епидемиолог, па је знао с каквим злом имамо посла. Показало се да су спас мјере које у почетку многи нису схватали, па су их чак и критиковали. Сетите се да су први случајеви у исто вријеме забележени и у РС и Србији, и да је РС одмах много оштрије реаговала. Уз мању насељеност и фреквенцију улазака споља, то је сигурно фактор који је значајно утицао да смо данас у бољем положају што се тиче ширења вируса од свих земаља у региону. Економске посљедице јесу претешке, али жива глава све надокнади. Ово је борба – ми или вирус”, поручује Нешић и апелује на грађане остану код куће.

 

Хоћемо ли имати од чега да живимо након короне? Привреда трпи огромне посљедице.

Ово јесте ванредно стање и када је у питању привреда. Предузећа која раде лонг послове су стала, извоза нема, стали су и угоститељство, туризам, занатске радње, па и грађевински сектор. Битка против вируса је примарни задатак и херојски је воде медицински радници, а ми остали само треба да их слушамо и дисциплином покажемо да поштујемо њихов рад и жртву. Но, проћи ће пандемија, и након тог се треба живети. Влада РС је донела добар сет мера за око 40.000 радника у делатностима које због наредби Републичког штаба за ванредне ситуације нису могле да раде у марту, и за њих ће бити исплаћени доприноси из буџета. Они који у индустријској делатности не буду могли радити у априлу, добиће минималне плате од државе. Наравно, наш циљ мора бити очување производних предузећа, и биће обезбеђена средства и за угрожене гране. Такође, и банкарски сектор треба да покаже слуха и омогући тромјесечни мораторијум на отплату кредита тамо гдје је потребно, као и репрограме. И не смемо заборавити оне који нас хране. Зато, држава пољопривредницима мора гарантовати да ће њихови производи бити откупљени, а сви ми морамо схватити колико је значајно да купујемо домаће производе.Куповином домаћих производа, чувамо радна мјеста, али и обезбеђујемо средства за пензије, здравство итд.

 

Неке делатности су ипак поштедене. Је ли ту шанса за Српску?

У оваквим кризама, у целом свету, само два сектора су релативно поштеђена – енергетика и телекомуникације. Наш огроман потенцијал је енергетика коју морамо наставити развијати. Други наш потенцијал су шуме који не искориштавамо на правилан начин. За багателу извозимо обловину, умјесто да правимо финалне производе. Лично сам за то да забранимо извоз сировина, да овде отворимо 5-6 погона, мањих фабрика, које ће правити финалне производе. То би било неколико хиљада радних места плус приходи у буџет. Је ли то ми не знамо правити столице, столове, кревете? Ето, наши радници их знају правити у Њемачкој, али не и овде.

 

Планирано је и задужење “Путева РС” чији сте в.д.директора? Је ли вријеме за тако нешто у овој кризи?

Ако је икада време, онда је то сада. Грађевински сектор, станоградња је стао. Морамо сачувати макар нискоградњу кроз изградњу инфраструктуре. На овај начин, чувамо радна мјеста и приходе држави. Ако пропадне комплетно грађевинарство, као главна привредна грана, ко ће уплаћивати доприносе и пунити буџет? Одакле ћемо финансирати пензије и здравство? Јако је важно да сачувамо грађевинарство јер оно за собом вуче много других дјелатности. Сасвим је извјесно да ће, због пада куповне моћи, доћи до проблема у овом сектору, и ту треба да реагују и држава и банкарски сектор кроз подстицаје и повољније кредитирање.

 

Хоће ли за све те мјере бити пара, с обзиром да су буџетски приходи угрожени?

За сада је то пакет од неких 800 милиона КМ који ће се обезбиједити кроз кредите ММФ-а, средства Фонда солидарности, пројекте Свјетске банке и ЕБРД. Мени је заиста апсурдно да се ми морамо задуживати, поред скоро 800 милиона КМ резерви на рачунима Централне банке. Ово је једина Централна банка на свијету која у овој кризи, народски речено, ни репом није мрднула. Па чему служе те паре које стоје на камари, неискоришћене, а ми се задужујемо? Чије су то паре ако нису паре грађана БиХ?

 

Знате да ЕУ и међународне финансијске ситуације не дозвољавају коришћење тих средстава.

Тачно, јер нас на тај начин држе у дужничком ропству и чине нас зависним од њих, док на оку држе наше енергетске ресурсе и природна богатства. А шта смо добили од њих у овој кризи? Неку симболичну помоћ. Погледајте ко помаже западном Балкану, па и најугроженијим државама попут Италије?! Русија и Кина! Мислим да свет након короне више неће бити исти и да ће се много тога променити, па и овде. Пут у ЕУ није диктат, него двосмерна улица, и ЕУ треба да схвати да је овде добродошао и кинески и руски капитал, а надам се да ће криза помоћи и политичарима у Федерацији да то схвате.

 

Дакле, Русија, Кина, УАЕ, сви помажу Србији. БиХ нико!

До нас је, до лошег имиџа БиХ. Нисмо се трудили да градимо пријатељства и БиХ представимо у позитивном светлу. Матрица по којој се овде функционисало јесте – ако Руси и Кинези улажу у РС, у Федерацији их третирају као непожељне. Арапи купују земљу по Федерацији, али помажу Србији. Зашто? Зато што је Србија показала да је озбиљна држава, омогућила им озбиљне пројекте под повољним условима, док их и у Федерацији разапињу по медијима, у сврху трвења бошњачке елите, и када покушају неки озбиљнији новац да уложе.

 

Активисти ваше партије су помагали суграђане због чега вас је опозиција критиковала и замјерала вам што је на пакетима знак ДНС-а.

Да, критикују нас они који се попут мишева крију у својим кућама и не показују нимало емпатије за суграђане. Сећате ли се када су уведене прве мере, они су говорили да је то због опозиционих скупова да се забране!? Толико о њиховом кредибилитету! Ми смо ту помоћ купили од новца који ДНС добија из буџета. Сматрали смо да је то новац грађана и да је једино исправно да урадимо– ДНС вам у овом тешком моменту враћа тај новац на овај начин. Шта су ти који нас критикују урадили и колико су новца са страначких и личних рачуна вратили грађанима? Чега су се одрекли? Како су помогли? Чувају паре за билборде и предизборну кампању и из станова критикују све што други ураде. Ово није вријеме за ситне страначке поене, него вријеме када сви треба да покажемо саосјећање и видимо шта можемо урадити, како можемо помоћи. Као и свака кризна ситуација, као и сваки рат, и ова ситуација је из људи на површину избацила и добро и лоше. И када све прође, неки, да имају образа, не би од срамоте изашли из својих склоништа. Не бих да се бавим њима, нити желим да се обазирем, јер ова криза је показала ко је ко и као човек. Мене нису разочарали, али свакодневно разочаравају и губе своје бираче који се згрожавају таквим понашањем дела опозиције.

НЕШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА КРАЈ НАДАЊА ДА ЋЕ ПОНИШТИТИ ИДЕНТИТЕТ СРП...

Демократски народни савез (ДНС) изражава пуну...

23 Јул, 2024
НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!