Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ОСЛОБОЂЕЊЕ- РЕШИЋ: ТРИ КАЗНЕ ЗБОГ ИЗОЛАЦИЈЕ ДНЕВНО ЈЕ СЈАЈАН ПРОСЈЕК

6 Април, 2020

Све проблеме с којима се суочавамо отклањамо на терену. Поједине општине у Српској су имале проблема са успостављањем локалних карантина, али су ти проблеми углавном ријешени. Данас је ситуација другачија у тим општинама него прије седам или пет дана. Ово у интервјуу за данашње „Ослобођење“ изјавила министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

 

Подсјећа на то да је прошле недјеље 38 од 63 општине у Републици Српској  испунило све захтјеве које је тражио Институт за заштиту задравља у вези са локалним карантинима те да је данас  ситуација знатно другачија. 

 

На питање какве проблеме општине имају, Решићева каже да су то најчешће биле техничке ствари које нису на вријеме организоване, додајући да сиромашне општине као што су Осмаци, Крупа на Уни, Оштра Лука и Источни Дрвар, покушале да се организују, али оне су изузетно неразвијене и сиромашне, те је Републички штаб одлучио да ће, на примјер, инфициране особе у Осмацима бити пребачене у Зворник, оне из Оштре Луке и Крупе на Уни у Приједор, а заражени из Купреса у Шипово.

 

Коментаришући поштивање мјера кућне изолације, министарка Решић каже да у почетку бројке нису биле наклоњене да су се мјере често кршиле и да је  полиција  имала пуно посла.

 

„Ипак, контроле су дале резултате. Сада биљежимо два до три случаја кршења мјере кућне изолације у цијелој Српској, а то је мање или више сјајан просјек. Они који крше те мјере проводе дане у локалним карантинима, тако да се и то показало као веома добра мјера, добро опредјељење Владе Републике Српске. Људи су заиста схватили да је невјероватно важно да остану код куће и да прате оно што им је прописано“, рекла је министарка Решић.

 

Она је додала да је једна од првих мјера контрола свих лица којима је наређена кућна изолација и да су инспкетори  били свјесни да морају контролисати све оно што се дешава у тим изолацијама.

 

„Првом одлуком наредили смо комуналној полицији да контролише оне који су упућени у кућну изолацију. Они су убрзо показали да су права мала војска. Раде велики посао. У питању је 40.000 контролисаних рјешења о кућној изолацији“, истиче Решић.

 

Коментаришући наводе појединих политичара да је проглашење ванредног стања у Српској само повод да би се Република Српска лако задужила, министарка Решић каже да живимо у ситуацији у којој живимо и таква изјава је крајње политкантска, потребне су брже реакције и проглашавање ванредног стања нема никакве везе са задуживањима.


 

 

 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!