Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НС РС-БАЊАЦ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ КАКО БИ СЕ ЗАШТИТИЛО ЗДРАВЉЕ И ЖИВОТИ ГРАЂАНА

28 Март, 2020

„Ванредно стање је у Републици Српској потребно је из више разлога. У рату знамо гдје нам је прва борбена линија, знамо ко нам је непријатељ и знамо како да испланирамо напад и одбрану. Међутим, сада имамо невидљивог непријатеља и све иједан грађанин Републике Српске налази се на првој борбеној линији“, рекао је шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац на засједању Посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

 

Бањац је рекао да су највише изложени здравствени радници који, несебично, не штедећи себе, лијече грађане Српске, а будући да су уз оне који су инфицирани корона вирусом, њима посебно требамо да одамо признање.

 

„Сваки грађани треба да зна да се налази на првој борбеној линији и својим понашањем мора да се заштити, не само ради себе него и других“, каже Бањац.

 

Он каже да су посланици Народне скупштине прогласили ванредно стање како би се заштитили здравље и живот грађана и да од дисциплине и свијести зависи борба против вируса корона.

 

Бањац је додао да проглашење ванредног стања значи да предсједница Републике Српске може да донесе одређене законе који су потребни у том тренутку и  да је ово стање будућности које нико не може да предвиди.

 

„На захтјев здравствених радиникa, предсједница брзо доноси измјене и допуне закона које су приоритет свих приоритета,  како би заштитили здравље свих грађана, као и одлуке које ће утицати да се спаси привреда Српске“, рекао Бањац.

 

Кривични закон, управни и порески поступци,везани су роковима и Влада нема могућност да никоме наложи да се ти поступци пролoнгирају, јер свако пролангирања рокова представља кршење закона и Устава, а у ванредном стању предсједница може да у једном дану измјени 30 или 40 закона која ће пролoнгирати одређене рокове који су везани одређеним рокова.

 

„Данас је показано да Народна скупштине тешко функционише у овим условима и зато су народни посланици донијели одлуку да се прогласи ванредно стање“, напомиње Бањац, додајући да је ово уређено како би се доносили сви они закони и проводиле све оне мјере које су изузетно потребне и морају имати брзину доношење, усвајања и провођења.

 

Бањац истиче да су то закони који подразумијевају одређену финансијску помоћ нашој привреди, фабрикама, фирмама, одређеним угоститељима, људима које држе кафиће и који не могу да исплате плату, бруто плату јер тренутно не раде. Република треба да у првој половини марта дозволи да они исплате нето, а порезе и доприносе Српска , а у сљедећем мјесецу  ако се ово стање настави, да Република исплати бруто плату за раднике и само на тај начин може помоћи привреди.

 

„Због овог потребне су мјере које ће да донесе предсједница Републике Српске  у ванредном стању а које није могуће да донесе скупштинa“, рекао је он.

 

„Није их могуће донијети јер доношење таквих мјера у Народној скупштини потребно је најмање 15 дана,а мјере се морају донијети и спровести за 48 сати. Поготово мјере које се тичу здравственог сектора али и мјере када појединци не поштују одређене мјере  институција  које се односе на заштиту здравља и не желе да поштују и угрозе здравље и животе и према њима се требају примјенити рестриктивне мјере да би сачували здравље људи“, рекао је Бањац.

 

Он каже да све мјере које буде доносила предсједница Републике Српске, уредбе са законском снагом, измјене допуне и појединих закона иде на потврду Народној скупштине када се Народна скупштина буде могла састати.

 

„Сада је ванредно стање потребно, а једна Америка, Кина, Италија и Шпанија нису могле ово предвидјети и имају катастрофалне посљедице. Због свега тога је Клуб посланика Демократског народног савеза гласао и подржао увођење ванредног стања“, закључио је Бањац.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!