Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПОПОВИЋ: ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ОБИЛАЗНИЦЕ У БРОДУ

27 Март, 2020

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и начелник општине Брод Илија Јовичић потписали су данас у Бањалуци Уговор о преносу права својине над некретнинама без накнаде за потребе изградње обилазнице Брод.

 

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је 2014. године упутило иницијативу Министарству комуникација и транспорта БиХ да се из средстава ГСМ лиценце финансира изградња обилазнице око Брода, с обзиром да се ради о магистралном путу који води ка граничном прелазу.

 

Савјет министара БиХ је 2018. године донио Одлуку о начину расподјеле пренесених намјенских нереализованих средстава уплаћених на име додијељених ГСМ лиценци, према којој се Републици Српској преносе средства у износу 1.100.000 КМ за изградњу обилазнице Брод.

 

Остатак се финансира из средстава Јавног предузећа “Путеви Републике Српске”, а према споразуму овог предузећа и општине Брод, општина Брод рјешава имовинско – правне односе.

 

“Сама реализација пројекта изградње обилазнице око Брода подијељена је двије у фазе од којих прва подразумијева реконструкцију дијела улице Бродског батаљона у Броду, у дужини од око 1 километар. Уговорена вриједност радова износи 1.536.522,96 КМ са ПДВ-ом, а радови су у завршној фази”, рекао је Поповић.

 

Додаје  да друга фаза обухвата изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МИ- 103 (М-14.1 по старој класификацији), дионица Поље – Брод – спој у смјеру Дервенте и изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МИ- 103 (М-14.1 по старој класификацији, дионица Брод – граница Републике Српске (Брусница) – спој у смјеру Оџака (Свилаја).

 

Уговорена вриједност радова за ову фазу износи 2.180.000,00 КМ са ПДВ-ом, а започеће по завршетку експропијације и прибављања грађевинске дозволе.

 

Реализацијом овог пројекта створиће се услови за измјештање комплетног теретног саобраћаја из уже градске зоне, јер се ова општина суочава са великим проблемима везаним за дуго задржавање тешког теретног саобраћаја у граду, а који гравитира граничном прелазу и царинском терминалу.

 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!