Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

СРПСКАИНФО-ИНТЕРВЈУ-НЕШИЋ: ТРИ СТРУЈЕ У ДНС УЈЕДИНИЛИ СМО У ЈЕДНУ

26 Децембар, 2019

Ново руководство ДНС је тим који окупља људе. Очекујте више заједништва, више тимског рада у странци у наредном периоду, каже вршилац дужности предсједника Демократског народног савеза Ненад Нешић.

 

Говорећи о политици и идеји ДНС под његовим вођством, након оставке Марка Павића, Нешић у интервјуу за Српскаинфо каже да можемо очекивати ДНС који ће бити неупоредиво више присутан у сваком дијелу РС и који ће настојати да дође до сваког човјека у Републици Српској.

 

„Желимо да дамо одговоре на проблеме са којима се сусрећу наши грађани”, поручује Нешић.

 

Српскаинфо: Да ли су избором новог привременог руководства престале подјеле у ДНС?
Нешић: Како што сте видјели, приликом избора новог руководства ДНС никаквих подјела није било. Био је то јединствен став, једногласна одлука, није било прегласавања. Никакав омјер у корист овог или оног се није десио.

 

Српскаинфо: У каквим сте односима с новим сарадницима Миланом Радовићем и Дарком Бањцем?
Нешић: Господина Бањца сам ја предлагао за вршиоца дужности предсједника странке, он то није прихватио из неких разлога и предложио је мене. С обзиром да смо предлагали један другог, то најбоље говори о нашим односима. А Милан Радовић је био заједнички приједлог мене и Бањца за замјеника предсједника странке. Дефинитивно, то ће бити један тим, а ја сам само први међу једнаким.

 

Српскаинфо: Да ли Клуб посланика ДНС у Народној скупштини РС остаје компактан? Из неких партија су најавили да преговарају о преласку два посланика ДНС код њих?
Нешић: Не требамо се бавити тиме ко шта каже, него ко каже. Не бих кометарисао господина који говори о било каквим преласцима из ДНС, поготово у небитне партије као што је та коју господин дотични представља. Клуб посланика ДНС на челу с Дарком Бањцем остаје компактан, јединствен.

 

Српскаинфо: Хоћете ли на прољеће бити кандидат за предсједника ДНС у пуном мандату?
Нешић: Још је рано говорити о томе ко ће бити кандидат за предсједника странке. У сваком случају ћемо се договорити. Мени није приоритет да будем предсједник странке. Све ће зависти од унутарстраначког договора. Дефинитивно, предсједник странке ће бити неко ко ће обезбиједити јединство странке.

 

Српскаинфо: Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић ће бити смијењен. Да ли то значи да ће без функција остати још неки кадрови ДНС који су имали повјерење Марка Павића?
Нешић: Већ одређено вријеме господин Трнинић има неслагање с нашим коалиционим партнерима, првенствено са СНСД. Због рехабилитације односа између СНСД и ДНС ми смо се одлучили за такав потез, на повлачење господина Трнинића. Предложићемо новог кандидата за министра, који долази из страначке инфраструктуре ДНС, а то је господин Поповић.

 

Српскаинфо: Како ће се Ваш избор за предсједника одразити на коалиционе односе ДНС и СНСД, који су били уздрмани у протеклим мјесецима?
Нешић: Као што је рекао мој претходник, господин Марко Павић, коалициони односи иду узлазном путањом и сигурно је да ће ново руководство наставити тим путем. Коалиција са СНСД ће бити само стабилнија, на обострано задовољство.

 

Српскаинфо: Да ли је СНСД на било који начин утицао на проблеме у ДНС, као и на избор привременог руководства?
Нешић: Ја нема такав утисак. Пошто сте видјели тим ДНС који је састављен „из три различите струје“, који је сада јединствен, то значи да није био никаквог утицаја. То је јединствена одлука ДНС.

 

Српскаинфо: Шта је оно што те три струје држи заједно у ДНС?
Нешић: Држи их идеја ДНС.

 

Српскаинфо: Гдје бисте у ДНС жељели да видите Марка Павића и Драгутина Родића? Да ли за њих има мјеста у врху партије?
Нешић: За њих у сваком случају има мјеста у врху ДНС. Господина Павића видим на мјесту почасног предсједника и самим тим би био члан Предсједништва ДНС. Такође, и за господина Родића има мјеста у врху партије. Коју ће функцију преузети, знаћемо у будућем периоду када обавимо разговоре с њима.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!