Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ОСЛОБОЂЕЊЕ-ИНТЕРВЈУ-ПАВИЋ: УМЈЕСТО ПРАВДЕ ИМАМО САМОВОЉУ

6 Децембар, 2019

У документу који је потписало Предсједништво БиХ не пише ни АНП ни МАП, али он иде у НАТО, истиче у данашњем (6.12.2019.) интервјуу за Ослобођење предсједник Демократског народног савеза Марко Павић.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Хоће ли захтјеви које је Ваша странка упутила СНСД-у бити испоштовани?
ПАВИЋ: То није презентовано у јавности онако каква је заправо ситуација. Ми смо подијелили учешће и власт према процентима колико ко има посланика и 14,06% има ДНС. Више од двије трећине позиција за које смо ми упутили допис и сада заузимају чланови ДНС-а. То је заправо размјена мишљења међу нама партнерима.
Већина кадрова има и стални статус, само немају шумска газдинства. То је размјена мишљења, да се ускладе процеси, никакав захтјев, ултиматум или како се то већ тумачи. 

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Већ мјесецима се говори о томе да ће Ваш замјеник господин Родић бити нови министар промета и комуникација БиХ. Је ли било разговора о томе?
ПАВИЋ: Не могу коментарисати приче које немају подлоге у реалном животу. Са СНСД-ом нисмо разговарали о позицијима на нивоу БиХ. Нисмо хтјели сјећи ражањ док је зец још у шуми. Можда се послије јучерашњег дана ствара прилика да се разговара. У ДНС-у не баратамо никаквим информацијама.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Ипак, као најстарији партнер СНСД-а, очекујете ли позиције?
ПАВИЋ: Ми очекујемо да ћемо партиципирати у власти на нивоу БиХ, а друго су очекивања.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Многи су Вашу изјаву о томе како ће сам НАТО рећи јесмо ли спремили АНП или не оцијенили су мудром. Колико се она поклапа са Вашим пријешњим изјавама о томе да се о поштовању Устава и закона не расправља, већ да се то подразумијева?
ПАВИЋ: Нико од нас не зна тачно ни шта значи АНП ни које елементе он треба да садржи, већина не зна ни шта стоји у документу који је Предсједништво БиХ усвојило и онда распредамо разне приче. Једини који је овлаштен и ко може рећи је ли то АНП или није АНП је НАТО. Не требамо губити вријеме, исцрпљивати се и препирати око свега тога. Имамо донесене законе који говоре о нашем путу у НАТО. Међутим, проблем је што је Народна скупштина РС-а донијела Декларацију о неутралности. Сад се налазимо у једној тешкој ситуацији тек треба да видимо шта ће значити тај документ. То можда знају једино чланови Предсједништва, шта су усвојили, а и у изјавама се на слажу. Зато нам остаје да чекамо.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Бар је свима јасно како је први АНП почетак пута у НАТО, а не чланство преко ноћи?
ПАВИЋ: АНП не значи чланство. Ја сам погледао тај папир који су потписали чланови Предсједништва БиХ. Он је избалансиран, он ниједном ријечју не спомиње АНП или МАП. Тих скраћеница нема у тексту,али је чињеница да се он упућује у НАТО у Брисел. Зато је боље да не нагађамо, већ да сачекамо.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: Јесте ли оптимиста да ће у наредном периоду доћи до измјена Изборног закона БиХ,с обзиром на чињеницу да је у протеклим годинама одржано много састанака без резултата?
ПАВИЋ: Чини се да је прије годину-двије и међународна заједница тражила од наших институција да донесемо измјене закона, а мислим да прије свега треба имплементирати одлуке међународних судова. Не смијемо слати слику Европи да смо земља која не поштује судске одлуке. Можда је нешто најгоре што се једној демократској земљи може десити то да нема поштовања судских одлука. На другој страни, морамо учинити све да резултати избора буду одраз воље грађана који су гласали. Ми сада у Народној скупштини РС-а, чини ми се, имамо десет посланика који су промјенили опције. Кога они сада представљају? Они су повјерење грађана добили на једној другој платформи, на другом програму, по којем сада не раде. Треба обезбједити то да мандат ипак припада странци, а не појединцу.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: У прољеће прошле године сте за Ослобођење рекли како је касно правити нове савезе и коалиције пред опште изборе. Можемо ли их сада очекивати, јер је и идућа година изборна?
ПАВИЋ: Локални избори су специфични по броју учесника, јер учествује пуно људи и странке пријављују пуне листе. Односи међу странкама, људима нешто су другачији на локалном нивоу него на нивоу парламената, без обзира на то о којем се ради. Зато увијек у коалицијама може доћи до одступања од неког глобалног принципа, да се иде у неку коалицију.
Нисмо још разговарали о било каквим коалицијама, ДНС увијек учествује самостално на листама за одборнике. Посљедњи пут смо имали коалицију са СНСД-ом, а сада је СНСД наглашава да не би правили неке глобале коалиције. Ми још нисмо заузели став о томе.

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ: У јавности је објављен извјештај њемачког судије о стању у нашем правосуђу. Мислите ли да у тој области може бити напретка?
ПАВИЋ: Правосуђе је сад један од највећих проблема у Босни и Херцеговини. Умјесто да кроз реформе које су досад провођене стање поправи, остали смо у ситуацији да се не суди по праву, већ по неким другим критеријима које модерно правосуђе и правосуђе у демократским земљама не познају. Због тога свако мало имамо афере, несигурност грађана произилази из тога да се дуго чека на пресуду. Ако ви на пресуду чекате 10-12 година, нема ту права и правде. Пресуда које се донесу у истој години, најдаље у наредној, могу имати неког ефекта и могу постићи резултат како су то закон и судска наука наметнули, да сама пресуда има не само казнено већ и одбојно дејство. Заиста, треба нешто урадити, јер почиње владати самовоља. А самовоља се свугдје може трпјети осим у правосуђу.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!