Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: ВЕЛИКА ФИНАНСИЈСКА КОРИСТ ОД ПРЕУЗИМАЊА КОНТРОЛЕ ЛЕТОВА

4 Децембар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (04.12.2019.) Срни да ће БиХ потпуним преузимањем контроле ваздушног саобраћаја изнад БиХ омогућити пуни надзор над властитом територијом и значајан раст прихода.

 

Трнинић је истакао да се БиХ, односно Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби /БХАНСА/ већ дуже припремају за преузимање контроле летова у ваздушном простору БиХ, те да ће вечерас потпуно преузети контролу неба изнад БиХ.

 

Он је подсјетио да су до сада центри у Бањалуци и Сарајеву обављали контролу летова до 10.000 метара висине, а сада ће то чинити и изнад те границе.

 

"То је веома значајно и омогућиће БиХ потпуни надзор над својом територијом и значајне додатне приходе, јер ће досадашњи бити увећани за више од 20 одсто. Развијамо два центра за контролу - један у Бањалуци за контролу летова до 10.000 метара и у Сарајеву за контролу летова изнад 10.000 метара висине", појаснио је Трнинић.

 

Он је обим посла који преузима домаћа контрола лета илустровао податком да је у 2017. години изнад БиХ евидентирано око 356.000 летова, од чега је око 40.000 било испод, а остатак изнад 10.000 метара висине.

 

До сада су контролу неба изнад БиХ, подсјетио је Трнинић, обављале службе из Хрватске и Србије које су на томе убирале милионе КМ.

 

"Приходи БХАНСА су 2015. године износили око 36 милиона КМ, а за 2020. су пројектовани на више од 72 милиона КМ. То говори колики је значај преузимања контроле лета", каже Трнинић.

 

Према његовим ријечима, преузимање контроле лета ће омогућити даљи развој у овој области, чиме ће БиХ у овој области постати потпуно самостална.

 

"Идемо у правцу да у БиХ почне и школовање стручног кадра за контролу лета. До сада је то углавном обављано у Србији, а нешто мање у другим европским земљама. Углавном има довољно кадра, завршава се још један циклус обуке и то ће у овом тренутку бити довољно. Развијамо центар за обуку у Мостару тако да ће БиХ преузети обуку и кадар неће бити проблем", нагласио је Трнинић.

 

БХАНСА вечерас иза поноћи преузима контролу саобраћаја у цијелом ваздушном простору БиХ, чиме ће отворити ново поглавље у цивилном ваздухопловству земље. 
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!