Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ДОБОЈ-ТРНИНИЋ: ПОЧЕО МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ "НОВИ ХОРИЗОНТИ"

29 Новембар, 2019

У Добоју је почео Седми међународни симпозијум "Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2019" на којем ће данас и сутра бити изложено око 100 рецензираних научно-стручних радова и на којем учествују еминентни стручњаци из 17 земаља.

 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић очекује да ће овогодишњи симпозијум знатно допринијети унапређењу појединих области у Српској, те похвалио Саобраћајни факултет у Добоју за добру организацију.

 

Трнинић је истакао да је Влада Српске предузела низ активности на побољшању безбједности у саобраћају, између осталог дјеловањем Агенције за безбједност саобраћаја Српске, те је статистика у тој области знатно побољшана.

 

Када је ријеч о друмском саобраћају, Трнинић је навео да у Европи постоји интересовање да изградњом мреже коридора буде повезан њен југоисток, али и остале регије.

 

"Коридор десет је кроз Србију, код нас је Коридор `Пет це`. Покушавамо се уклопити у интересе Кине у оквиру иницијативе `Један појас - један пут`, да искористимо заинтересованост те земље, поготово њене финансијске и техничке могућности за унапређење саобраћаја", истакао је Трнинић.

 

Он је нагласио да Влада Републике Српске предузима активности на повезивању Бањалуке, Сарајева и Београда, а и шире.

 

Трнинић истиче да је Влада донијела одлуку о запошљавању 57 радника у "Жељезницама Републике Српске", уз сагласност Свјетске банке.

 

Подсјетио је да је у марту 2017. године почело реструктурисање овог јавног предузећа, које за сада иде добрим путем и што је недавно позитивно оцијенила Свјетска банка, која учествује у овом процесу.

 

"Имамо малих закашњења због одређених разлога, а нисмо предвидјели превелик одлазак извршног особља", рекао је Трнинић.

 

Трнинић је изразио наду да ће програм реструктурисања до половине децембра бити предат надлежном суду, чиме би тај процес био покренут према Закону о стечају и олакшан, како је и предвиђено.

 

Он је рекао да је жељезнички саобраћај у Српској у великом заостатку за свјетским трендовима усљед ратних сукоба деведесетих година прошлог вијека, неулагања у инфраструктуру, али и због тога што је предузеће "Жељезнице Републике Српске" у прошлом периоду имало одређених потешкоћа.
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!