Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БН ТВ-„ИЗАЗОВИ“-ГЛАВАШ: ЗАКЉУЧЦИ СУ ДОБРА ПОЛАЗНА ОСНОВА ЗА ДЈЕЛОВАЊЕ

16 Новембар, 2019

"Сам циљ посебне сједнице НС РС била  је неуставна трансформација дејтонске Босне и Херцеговине са освртом на Републику Српску и оно по чему смо ми одступили од изворног Дејтона. Усвојили смо двадесет закључака и то су циљеви који су требали да буду постигнути на самој сједници, с тим да би ти циљеви имали много већи ефекат да смо имали национални консензус свих политичких партија које долазе из Републике Српске и да су ови закључци једногласно усвојени", рекао је синоћ (15.11.2019.) Александар Главаш, посланик ДНС у Народној скупштини Републике Српске, у емисији "Изазови" БН ТВ у којој се говорило о ефектима скупштинских закључака.

 

Главаш је констатовао да усвајање ових закључака даје један јак легитимитет самој Информацији, посебно се осврћући на закључак који се тиче територијалног интегритета Републике Српске, а којим је наведено да свака промјена територијалне организације града Источно Сарајево у виду смањења територије РС и формирања "сарајевског дистрикта" води до кршења интереса Републике Српске и њених грађана што је недопустиво и за сваку осуду.

 

"Клуб посланика ДНС-а својим потписом на Закључак дефинитивно је увјерио грађане РС да Демократски народни савез подржава ове закључке, и мислим да то треба да буде став свих политичких странака у РС које имају префикс - српски", рекао је Главаш.

 

Он је,  на констатацију Едина Рамића, посланика СДА у НС РС, да власт оваквим потезима наставља изазивати како реакцију високог представника, тако и Међународне заједнице, рекао да је Република Српска 23.8.1995. године овластила СРЈ за потпис Дејтонског мировног споразума. Свих 11 анекса Дејтонског мировног споразума су потписале РС и Федерација БиХ. Нелогично и недопустиво је да један посланик у НС РС изјави да ми немамо надлежности да расправљамо о Уставу који смо фактички ми креирали. Ми имамо надлежности и можемо да дјелујемо, а ови закључци су добра полазна основа за дјеловање.

 

Осврћући се на дјеловање Савеза за имплементацију мира и рад високог представника, Главаш је указао на низ неправилности у функционисању ових тијела која, у већини случајева, раде против интереса РС.

 

"Савез за имплементацију мира је ад хок група коју је креирала Европска унија и нема никакво правно утемељење у међународном праву. Тај Савез се до сада састао само пет пута, посљедњи пут прије 19 година, и ми данас имамо Управни одбор Савјета за имплементацију мира који укључује десет земаља, а не укључује Србију и Хрватску које су дефакто потписнице Дејтонског мировног споразума. Бонска овлашћења нису позната у правном систему ниједне уређене државе, а оваква бонска овлашћења представљају БиХ као протекторат што нимало није добро", истакао је Главаш.

 

Главаш се критички осврнуо и на рад високог представника у БиХ који би требало да координише, тумачи и извјештава све што се тиче Дејтонског мировног споразума, а не да креира уставно - правни поредак јер то нема право да ради ниједан појединац, а поготово не неко ко није грађанин БиХ. Он наглашава да је такво дјеловање високог представника нанијело немјерљиву штету Републици Српској.

 

Коментаришући то што опозиција није подржала ове закључке, иако их је српски члан Предсједништва БиХ позвао на јединство у формирању власти на нивоу БиХ, Главаш је нагласио да је једини исправни пут да све српске политичке партије из РС треба да учествују у креирању власти на нивоу БиХ.

 

"Ми се можемо спорити око економских питања, образовања, социјалне заштите у РС, али политике које се креирају на нивоу БиХ треба да буду у интересу грађана Републике Српске и ту не смије бити ни мјеста ни разлога за подјелу", био је јасан Главаш.

 

Емисију у цијелости можете погледати у рубрици Прес клипинг!

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!