Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА: ПОТПРЕДСЈЕДНИК БАЊАЦ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА OSCE-a

11 Новембар, 2019

Потпредсједник ДНС-а, Дарко Бањац и  представници OSCE-a, одржали су данас (11.11.2019.) састанак у Бањалуци на којем је било ријечи о посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, о односима ДНС-а и СДС-а, као и о каолиционим односима ДНС-а и СНСД-а .

 

Што се тиче посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске која се одржава данас, Бањац је рекао да је суштина засједања ове Народне скупштине јесте стање у БиХ.

 

„Моје мишљење је да је ово стање није произвела Декларација СДА и не може политичка партија да одлучи да ли ће стање бити овако или онако. Суштина се тиче надлежности БиХ и сам Дејтонски споразум није оно што смо потписали“, рекао је Бањац, додајући да сједница Народне скупштине Републике Српске даје одговор на условљавање, АНП односно НАТО пакта.

 

Он каже да условљавање власти неким међународним актом, односно Годишњим планом,  за Републику Српску неприхватљиво.

 

„Народна скупштина Републике Српске треба да изрази спремност да  je Српска у садашњим геополитичким односима спремна да иде ка неком новом путу и да није више спремна да трпи уцјене и наметања од стране било кога“, става је Бањац.

 

Бањац каже да је ДНС потписник да се посебна сједница НС РС одржи и свој став ће рећи, али неће бити истог става као СНСД из разлога што закључке треба да доносимо на реалним основама и да се остваре, а не да стоје у ладици и непримјењују се.

 

Бањац и представници OSCE-а разговарали су и о односу СДС-а и ДНС-а.

 

Што се тиче сарадње ДНС-а и СДС-а, Бањац каже да ове двије партије сарађују у одређеним локалним заједницама али када је упитању републички нивоу Демократски народни савез остаје заједно са СНСД-ом.

 

„Све док се СНСД држи договора, са њима неће бити проблема. ДНС је коректан према СНСД-у и понашања наших коалиционих партнера у периоду послије Општих избора, кад су се у ДНС-у појавили одређени проблеми, није било коректно“, подсјећа Бањац.

 

На питање шта мисли  о Демос-у, Бањац је рекао да су се многи разочарали и да је проблем ове политичке партије тај што су у Демос из ДНС-а отишли функционери а не људи који су срж инфраструктуре или политичке организације, а уколико немате страначку инфраструктуру немате ништа.

 

„Демос-а није одштетио Демократски народни савез и ми се са њима не бавимо. Навешћу вам примјер Шамца гдје је јуче (10.11.2019.) била Изборна скупштина и гарантујем да ћемо имати више гласова него до сада. Мислим да је снагу ДНС-а схватио и предсједник СНСД-а, највише политичке партије“, закључио је Бањац.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!