Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: ДОДАТНО ВРИЈЕМЕ ЗА ИСПИТИВАЊЕ ТРАСЕ АУТО-ПУТА

1 Новембар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је са потпредсједником Српске из хрватског народа Јосипом Јерковићем и делегатом у Клубу Хрвата у Вијећу народа Давором Чордашем, договорено да пројектанту ауто-пута од Вукосавља, преко Брчког и Бијељине до границе са Србијом буде остављено додатно вријеме за испитивање трасе, те да размотри могућност њеног помјерања.

 

"Усаглашено је да након испитивања свих варијанти буде одржан састанак на овом нивоу проширен представницима локалних заједница и мјесних заједница кроз које пролази траса будућег ауто-пута", изјавио је Трнинић данас (1.11.2019.) Срни. 

 

Према његовим ријечима, у овом тренутку је прерано говорити о траси ауто-пута. 

 

"Ријеч је о документу који је у форми нацрта и није коначан, те сматрамо да ће се у наредном периоду сарадњом свих заинтересованих страна доћи до прихватљивог рјешења", каже Трнинић. 

 

Трнинић је са Јерковићем и Чордашем разговарао о изради плана парцелације за ауто-пут и информисао их да је обавеза носиоца израде плана да размотри све достављене примједбе, приједлоге и сугестије, прикупљене током јавног увида. 

 

Он их је информисао и да, уколико постоје техничке могућности, буде извршена корекција трасе да не би пролазила кроз насељено подручје, те да би у што већој мјери било избјегнуто рушење стамбених објеката. 

 

Нацрт плана парцелације био је 15 дана на јавном увиду у сједиштима јединица локалне самоуправе које се налазе у његовом обухвату - Вукосављу, Модричи, Шамцу, Пелагићеву, Доњем Жабару и Бијељини. 

 

На јавном увиду и одржаним јавним излагањима прикупљене су примједбе, приједлози и сугестије заинтересованих у свим локалним заједницама. 

 

Дио примједби локалног становништва односио се на трасу ауто-пута, односно да ли и зашто она пролази преко кућа у појединим селима са већинском хрватским становништвом међу којима су Гаревац, Доњи Кладари и Чардак. 

 

Због тога је и предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић најавио да ће од Републике Српске затражити да буде измијењена траса ауто-пута. 

 

Просторним планом Републике Српске и усвојеним стратешким документима, предвиђена је изградња 416 километара ауто-путева, 468 километара брзих путева, као и изградња и реконструкција магистралних путева са изградњом обилазница. 
 
 

 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!