Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПАВИЋ: ДНС ПРЕД ГРАЂАНЕ ИЗЛАЗИ С ОБРАЗОМ

16 Јун, 2018

Демократски народни савез основан је 17. јуна 2000. године и данас обиљежава својих, како кажу, првих 18 година трајања. Поводом овог јубилеја урађене су промјене логотипа, као и нова веб-страница за кориснике. Нови визуелни идентитет одразиће се и на октобарске изборе, када ће бити представљен нови слоган кампање, каже Марко Павић, лидер ДНС-а.
НН: Господине Павићу, шта су Ваша очекивања и уопште очекивања ДНС-а од општих избора?
ПАВИЋ: Демократски народни савез очекује велико повјерење грађана. Процјењујемо да ћемо освојити око 100.000 гласова, што је 12 до 15 народних посланика те два посланика на нивоу бх. парламента. Ово је реална процјена, која је заснована на расту који имамо све ове године. Морамо подсјетити и да је у посљедње вријеме ДНС-у приступио значајан број нових чланова и доказаних политичара, који желе заједно с нама радити на развоју Републике Српске. Мислим да су грађани препознали нашу позитивну политику и жељу да радимо. Највећи изборни искорак очекујемо на подручју Романије, али и у регијама Бањалука, Бијељина и Добој. Наравно, традиционално добре резултате очекујемо у Приједору, Зворнику и Требињу.
НН: Како видите будућност коалиције СНСД - ДНС - СП?
ПАВИЋ: Ви знате да смо потписали коалициони споразум и ми ћемо га се придржавати. Очекујем побједу коалиције на свим нивоима. Кроз године иза нас, ДНС је показао и доказао да није истомишљеник с осталим коалиционим партијама и да нам је Република Српска најважнија - не фотеље и појединци. Јасно смо исказивали своје незадовољство. И нисмо одустајали. Сјетите се само нашег става о нпр. Руднику Љубија и притисака које је тада трпио ДНС. Или притисака у вези с реформом војске и полиције. ДНС није прихватио ниједну од тих одлука и на то смо данас најпоноснији. За нас је важно да је ова коалиција окупљена око суштински истог принципа, а то је очување дејтонске Републике Српске и њених надлежности. И у том суштински најважнијем циљу смо се сложили и успјели. Знате, те неке 2000. године ми смо преузели обавезу да покушамо из хаоса направити систем. А није лако правити систем када имате рањено друштво, тек изашло из рата, велики број избјеглих, расељених, обесправљених по бројним основама, повратнике, привреднике који покушавају подићи економију, практично из ничег, омладину којој је потребан посао. Данас, 18 година послије, ипак имате шта да видите. Неки кажу да није добро. Неки кажу да треба боље и другачије. И ја мислим да увијек може боље. Али то није разлог да умањимо оно што је урађено, направљено и сачувано. ДНС је увијек био опредијељен да ради, да гради, али и да чува оно што је нашим грађанима свето. Своје политике смо базирали на потребама наших грађана и од тога нећемо одустати.
НН: С којом идејом и поруком ћете стати пред грађане у предстојећој кампањи?
ПАВИЋ: Ми пред грађане излазимо увијек с образом, тако ћемо и овај пут. Ми се не боримо за Републику Српску у кампањи, него сваки дан. Фокусираћемо се као и увијек на економска питања јер су она суштина останка свих наших грађана у Републици Српској. Без јаче економије и привредних гиганата, какве је наша привреда раније познавала, нема напретка. ДНС се залаже за тзв. одрживи концепт економије; ми желимо да свака регија од ресурса који има направи стабилно, јако предузеће. Јер, кад имате довољно сировине, која је основ великог привредног предузећа, имате и сигурна радна мјеста. Такав концепт смо тестирали у годинама које су иза нас у граду Приједору и показао је значајне резултате. Исти концепт смо примијенили чак и на неразвијене општине - Петровац (Дринић) и Оштру Луку. И тамо се овај концепт показао као добар јер су ове локалне заједнице данас много стабилније него раније. У Дринићу, на примјер, су сви млади и образовани људи - запослени. Оштра Лука је од великог дефицита дошла до скромне општине која функционише и измирује своје обавезе, која гради и планира. Дакле, концепт који ДНС пропагира је тестиран и доказан и вјерујемо у њега. Морамо чувати оно што имамо и на тим ресурсима темељити локалну и регионалну привреду.
НН: Ви сте већ 15 година лидер ДНС-а. На чему се темељи повјерење које имате од чланова Ваше странке?
ПАВИЋ: Предсједавање ДНС-ом преузео сам 2003. године. Иако сам неколико пута размишљао да је вријеме да се повучем, чланство је ту моју одлуку сваки пут категорички одбацило. Вјерујем да је кључ успјеха сталан разговор и широке консултације, које обављамо путем органа странке, колегијума, Предсједништва, али и у Главном одбору. Све одлуке су транспарентне и сви су укључени. Наравно да је то дужи пут, али такав принцип функционисања нас је довео до данашњег ДНС-а, који има предсједника партије, замјеника, шест потпредсједника, генералног секретара; организован је у десет регионалних одбора, укључујући и Федерацију БиХ, која нам је веома важна, и 70 градских односно општинских одбора. Само податак да након локалних избора имамо 170 одборника у Републици Српској довољно говори о ДНС-у.
НН: Кад сте споменули раст, доста нових лица има у ДНС-у. Има ли незадовољства због тога?
ПАВИЋ: Не бих рекао да има. Прије можемо говорити о неком периоду адаптације на нове људе, њихове навике или можда другачији систем рада. И то је природно. Свака промјена је добра - нове људе тјера на доказивање, а оне који су дуже ту - да покажу своје умијеће.
НН: Уз нове чланове, ДНС од 17. марта има и нови лого.
ПАВИЋ: Да. Поводом 18 година постојања ДНС-а одлучили смо да направимо визуелну промјену. И даље смо остали вјерни ДНС-овом препознатљивом логу, али је он сада, како кажу у Медија тиму ДНС-а, прилагођен новим медијима и визуелним трендовима. Наравно, лого прати и нови интернет-портал и нови слоган кампање, који ће бити презентован и дат на одобравање члановима Главног одбора ДНС-а на сједници која ће бити одржана 23. јуна 2018. године, у Требињу.
НН: Господине Павићу, за Вас је везан и један куриозитет. Ви сте једини политичар у БиХ који је самоиницијативно и добровољно - отишао у пензију. Шта је иницирало такву, за наше прилике, помало необичну одлуку?
ПАВИЋ: Многи су ме то питали, али ја сам одлучио да се пензионишем 2016. године, након што сам 12 година био градоначелник Приједора. И сви су били изненађени. Јер, и након избора 2016. године могао сам бити градоначелник, као што то и јесте кандидат ДНС-а данас. Видите, ДНС има много вриједних људи. И вријеме је дати њима шансу да раде и покажу шта умију. ДНС је ту шансу дао досад неколико пута - и нисмо погријешили. Можда је необично, али за мене - исправно и природно.
НН: Данас је 18. рођендан ДНС-а. Како видите ДНС за, на примјер, наредних 18 година?
ПАВИЋ: Када сам преузео предсједавање ДНС-ом, 2003. године, новинари су ме питали који је циљ ДНС-а. Тада сам реко да је наша амбиција да будемо трећа странка по снази у Републици Српској. Знао сам да нас чека велики рад и лично ми је, у том тренутку, тај циљ изгледао веома далеко. Данас, након 18 година постојања, ДНС претендује да буде друга странка у Републици Српској и заиста сам поносан што смо наш зацртани циљ не само остварили, него и премашили. Волио бих да ДНС и за 18 година од данас остане сложна породица каква сада јесте, јер, знате, ми у ДНС-у нисмо само чланови. Ми смо се с годинама научили да будемо једни другима пријатељи, подршка, и кроз посао и приватно. Мислим да је то посебна величина ДНС-а и волио бих да се то никад не промијени.
 

Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
НЕШИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА, КАО И СВЕТИ СТЕФАН, УПИСАНА У ВЈЕЧН...

Свим грађанима Републике Српске честитам 9....

8 Јануар, 2024
Нешић реизабран за предсједника ДНС: Остајемо на патриотском...

Ненад Нешић реизабран је за предсједника...

25 Децембар, 2023
Бања Лука: Изборна скупштина ДНС-а у недјељу (24.12.2023.)...

Изборна скупштина Демократског народног савеза...

22 Децембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!