Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ДОГОВОРИ ДНС-а И СНСД-а СЕ НАСТАВЉАЈУ ЗА СЕДАМ ДАНА

23 Октобар, 2019

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да су СНСД и ДНС на данашњем (23.10.2019.) састанку у Бањалуци заузели став да треба јачати и продубљивати односе двије странке.

 

"Обје странке су изразиле одлучност да се и даље ради и на јачању свих елемената који јачају Српску и њен положај у БиХ", каже Павић.

 

Он је истакао да је састанак руководстава ДНС-а и СНСД-а протекао у духу толеранције и разумијевања, те да је разговор био конструктиван с циљем да се демистификују и разријеше многи условно речено проблеми који су оптерећивали однос двије странке.

 

Павић је рекао да је велико питање да ли су ти проблеми имали такав значај да треба да оптерете односе.

 

"Многе ствари смо једни другима рекли и упутили приједлоге како да унаприједимо живот у Републици Српској, парламентарни рад у Српској и рад на нивоу БиХ.

 

Закључили смо да све буде систематизовано и да идуће седмице одржимо састанак у истом саставу, те да пред јавност изађемо са закључцима", рекао је Павић на конференцији за новинаре послије састанка.

 

Према његовим ријечима, из разговора је произашло веома много закључака због чега су одлучили да све што су договарали и изнијели као проблеме буде систематизовано.

 

"Данас би било преурањено излазити са тим закључицима. Много тема смо покренули и није било могуће да у овако кратком року све систематизујемо и представимо вама", нагласио је Павић.

 

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да није спорна коалициона сарадња ове политичке партије и ДНС-а у Републици Српској и на нивоу БиХ, иако постоје одређени проблеми на нижим нивоима.

 

Додик је новинарима након састанка са лидером ДНС-а Марком Павићем рекао да је циљ о свему постићи договор који ће бити одржив.

 

"Имали смо данас квалитетан и отворен разговор", оцијенио је Додик.

 

Он је нагласио да су СНСД, ДНС и СП били у центру политичких снага које су у посљедњих 20 година спроводиле све политике јачања Републике Српске.

 

"Наша коалициона сарадња није упитна, али треба рашчистити неке изазове који су се наметнули од локалног нивоа до неких односа у вези са укупном коалиционом сарадњом. Имајући у виду чињеницу да постоје одређени проблеми на нижим нивоима, а односе се на одређена именовања, договорили смо да све буде заустављено и Влада Српске више ништа неће радити док се не договоримо. У глобаном договору гдје 17 функција припада ДНС-у је већ ријешено", навео је Додик.

 

Он каже да ће представници партија наставити са разговорима, с циљем постизања одрживог договора.

 

"Констатовали смо да нема продубљивања проблема међу нама и усмјерени смо да сарадњу наставимо. Реаговаћемо на све што може да угрози сарадњу. Сарадња није упитна ни на локалном нивоу, али ћемо морати да уложимо више труда да окупимо локалне организације како би дошли до заједничких политика. Спремни смо за сарадњу и на локалном нивоу и да правимо програм за локалне изборе", каже Додик.

 

Он је навео да мора разочарати све који су очекивали да ће на некин начин бити урушена позиција Републике Српске.

 

"Постоје проблеми које рјешавамо и захвалан сам Павићу на рационалном приступу проблему. Увјерен сам да од данас наши разговри иду у правцу рјешавања проблема", истакао је Додик.

 

НЕШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА КРАЈ НАДАЊА ДА ЋЕ ПОНИШТИТИ ИДЕНТИТЕТ СРП...

Демократски народни савез (ДНС) изражава пуну...

23 Јул, 2024
НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!