Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БЕОГРАД-ТРНИНИЋ: ИНФРАСТРУКТУРНО ПОВЕЗИВАЊЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА СРПСКЕ

8 Октобар, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (08.10.2019.) Срни да је инфраструктурно повезивање у региону један од приоритета Српске и да је задовољство да ће данас и у наредних неколико дана бити озваничен почетак важних пројеката као што су изградња ауто-пута Београд-Сарајево и моста на Сави између БиХ и Хрватске.

 

Трнинић је, послије панел дискусије у Београду о теми "Промоција повезивања југоисточне Европе" која је одржана у оквиру 19. Економског форума Србије, рекао да је фокус био на инфраструктурном повезивању у региону и томе како ти пројекти утичу на развој економије и повезивање људи.

 

"Направљен је пресјек активности на нашим подручијима, планова повезивања и могућности укључивања међународних финансијских институција као што су Европска банка за обнову и развој и Свјетска банка у реализацију тих пројеката. Веома сам задовољан спремношћу тих институција да се иде у том правцу. Један од услова је сарадња земаља у региону која је са позиције Српске исказана кроз изградњу моста на Сави у Градишци и ауто-пута Београд-Сарајево", истакао је Трнинић.

 

Он је истакао да ће данас у Рачи бити озваничен почетак изградње ауто-пута Београд-Сарајево, а да ће у петак, 11. октобра, бити положен камен темељац за мост у Градишци.

 

"Наш приоритет је повезивање Бањалуке са Београдом. Изградња моста у Градишци је тема још од 2004. године, а задовољство је да ће бити положен камен темељац, а потом кренути радови чиме ћемо добити пуни смисао наших инфраструктуирних пројеката из области ауто-путева. То је доказ да оно што планирамо и реализујемо", каже Трнинић.

 

Он је додао да се у планове уклапа и мост "Братољуб" између Братунца и Љубовије који је изграђен, али још није у функцији, те да су у разговорима са Црном Гором о завршетку изградње пута Фоча-Шћепан поље.

 

Трнинић је подсјетио да Српска већ изводи радове у оквиру прве фазе на коридору "Пет це", да су обезбијеђена средства за другу фазу, али да чекају да буде ратификован споразум у Савјету министара.

 

"Водимо активности да бисмо наставили даље према Вукосављу, а затим према Брчком, Бијељини и Рачи и будућем мосту на граници са Србијом. Интензивно спроводимо активности како би то било реализовано и све наше капацитете смо усмјерили у том правцу", нагласио је Трнинић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!