Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ДНЕВНИК ПЛУС“-РЕШИЋ: АНИМИРАТИ МАЛЕ ПРИВРЕДНИКЕ ДА ИЗАЂУ ИЗ СИВЕ ЗОНЕ

3 Октобар, 2019

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да ће инспектори, у складу са новим Законом о инспекцијама, дјеловати превентивно према малим привредницима који се региструју први пут у Српској с циљем да уђу у систем.

 

"Неће им писати новчане казне по различитим основама и дужни су их упозорити, научити и припремити за систем. Дакле, желимо те људе анимирати да изађу из сиве зоне и да уђу у систем, да буду његов званични дио, а не да раде по кућама. Желимо да привређују, да раде са нама и да им будемо подршка, а не непријатељ", рекла је синоћ (02.10.2019.) Решићева за емисију “Дневник плус“ Радио телевизије Републике Српске, говорећи о овом акту који је у форми нацрта недавно усвојен у Народној скупштини.

 

Она је навела да ће тим привредницима бити пружена подршка путем различитих програма и субвенција, подсјетивиши да су раније анкете показале да је онима који се баве или почињу одређени бизнис потребна прва година да "стану на ноге".

 

Решићева је рекла да инспекције, према новом закону којим се стварају услови за ефикасан систем откривања неправилности, неће опраштати случајеве непријављивања или угрожавања безбједности радника, јер су то кривична дјела.

 

Она је додала да се новим законом уводи и систем прикривених инспектора и прикривене куповине да би се ефикасније и лакше пронашли они који раде у сивој зону и прикупили докази о неправилностима.

 

Решићева је навела да ће новим законом бити успостављена координација општинских и републичких инспектора, чиме ће бити избјегнуте дупле контроле.

 

Она је рекла да ће се, између осталог, убудуће морати водити рачуна и о кадровској структури, те да нови закон обезбјеђује бољи надзор и контролу рада инспектора.

 

Министарка Решић је такође најавила да ће средином октобра бити спроведена јавна расправа о Нацрту овог закона у цијелој Републици Српској да би се добио што бољи приједлог овог акта.

 

"Оптимално је да Закон о инспекцијама Републике Српске ступи на снагу почетком наредне године", рекла је Решићева.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!