Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТВ К3 - РОДИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА СДА АНТИДЕЈТОНСКА, АНТИУСТАВНА И АНТИСРПСКА!

25 Септембар, 2019

Декларација СДА је за нас антидејтонска, антиуставна и антисрпска. Ово је још један знак да се, од почетка ратних сукоба на овим просторима, до сада, политичке странке  разликују  у схватању најважнијих питања везаних за уставну структуру БиХ. Босна и Херцеговина може опстати само на консенсусу и паритету, а никако на супремацији и наметању ставова. И зато је потребно уложити много знања, јединства, и стратешких размишљања у јачање Републике Српске као државотворног ентитета у оквиру Босне и Херцеговине.  Пратећи политичку сцену у БиХ, та различитост се не односи само на овакве документе, као што је последња Декларација СДА, рекао је ово синоћ (24.9.2019.) Драгутин Родић, замјеник предсједника ДНС-а, у емисији Телевизије К3 „Потез“, коментаришући декларацију СДА усвојену на недавном Конгресу Странке демократске акције.

 

По његовим ријечима, оваквим документима показују се опасне тенденције,у њима се проналазе путање како је замишљена будућа БиХ.

 

„Став Демократског народног савеза је јасан, Дејтон је једини прави оквир за рјешавања бројних питања. Подсјећам да декларација СДА није једина о којој се говори у овој години. Сјетимо се читавог низа догађаја који су претходили овој декларацији, оспоравања имена Републике Српске, Дана Републике Српске, заговарања нове територијалне организације БиХ. Зато и подвлачим да је једини прави корак за нашу будућност јединство странака у Српској у оваквим ситуцијама“ рекао је Родић, истичући да је потребно постићи минимум националног консенсуса кроз институције Републике Српске, дајући јасан одговор о ставовима Републике Српске. Питање даљих односа унутар БиХ није питање појединца, политичке партије.

 

Он је поздравио и недавне разговоре предсједника Србије Александра Вучића са представницима парламентарних политичких странака у Српској, којима је присуствовао и предсједник ДНС-а Марко Павић, истичући да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума. „Србија нам је у правом смислу ријечи пријатељ и то искрен. Након овог састанка имамо јединство када је осуда Декларације СДА у питању. Генерално, када су у питању овакве ситуације, нама треба најбоље рјешење и највиши консензус“ рекао је Родић, напомињући да се константно мора радити на инстутуционалном јачању Републике Српске.

 

На питање како коменатрише неформирање власти на нивоу БиХ, Родић је одговорио да лично није оптимиста с обзиром на тренутно непремостиве разлике везане за чланство у НАТО, а који је од бошњачких странака представљен као услов свих услова.

 

Осврнуо се и на стање у ДНС-у у постизборном периоду, рекавши да је странка након избора прошла тежак период и да је ДНС сада стабилан, да општински и градски одбори добро раде, како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ, што ће се показати и на локaлним изборима наредне године.

 

Полемишући о питању могуће реконструкције Владе Српске, Родић је рекао да је ДНС задовољан радом својих представника у Влади, министра управе и локалне самоуправе Лејле Решић и  министра саобраћаја и веза Неђе Трнинића. 

 

„Оцјена је премијера да ли ће доћи до реконструкције Владе, наравно уз сагласност странака које чине скупштинску већину, и анализе до сада реализованог из Програма рада Владе“ рекао је Родић и нагласио да министри из ДНС-а, посао из своје надлежности раде веома коректно и подсјетио да је ДНС, у свом програму на првом мјесту ставио економију и повећање стопе запослености у Републици Српској, те повећање БДП од најмање 5%.
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!