Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

РЕШИЋ: ЧЕКАМО СТАВ РИК-а О СПРОВОЂЕЊУ РЕФЕРЕНДУМА У ТЕСЛИЋУ

31 Август, 2019

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас (31.8.2019.) Срни да министарство које предводи још чека став Републичке изборне комисије /РИК/ о спровођењу референдума за опозив начелника општине Теслић.

 

"Када је ријеч о овој локалној заједници, ситуација је јасна зато још чекамо став РИК-а који је био дужан да га достави, јер је тако прописано Изборним законом Републике Српске. Иако нисмо у обавези, тражили смо да нам буде достављен прије 10 дана и очекујемо да став добијемо", рекла је Решићева. 

 

Она је подсјетила да Општина Теслић има специфичну ситуацију, јер Скупштина ове локалне заједнице није усвојила извјештај о спровођењу референдума за опозив начелника општине. 

 

"Осим овога, став РИК-а нам је потребан да бисмо могли да дјелујемо према Влади Српске на законски прописан начин. Када добијемо став инфомисаћемо Владу о даљем дјеловању", додала је Решићева. 

 

Говорећи о ситуацији у Приједору, Решићева је истакла да је проблематично што они којима су грађани повјерили мандате нису прочитали Закон о локалној самоуправи. 

 

"Начинили су одређене пропусте на сједници Скупштине Града Приједора у фебруару ове године и по службеној дужности смо их у марту упозорили да треба да исправе неправилности. Дали смо им рок од 30 дана, а добили смо одговор да имају већину и могу да раде на такав начин", каже Решићева. 

 

Она је напоменула да је наредни корак прописан законом да Министарство управе и локалне самоуправе упути Влади захтјев о обустави одлука Скупштине Града Приједора, јер нису у складу са важећим прописима. 

 

"Ту нема ничега личног, нити проблематичног, јер законом је све јасно прописано. Сада је предмет у суду, а каква год судска одлука да буде дужни смо је спроводити", рекла је Решићева. 

 

Начелник Теслића Милан Миличевић раније је најавио да ће покренути управне спорове против Републичке изборне комисије Републике Српске и Министарства управе и локалне самоуправе и поднијети кривичне пријаве против одговорних у тим институцијама због кршења Изборног закона и Закона о локалној самоуправи. 

 

Представници скупштинске већине у Приједору тврде да је Решићева на приједлог својих страначких колега из ДНС-а поништила четири рјешења Скупштине града Приједора јер не одговарају интересима њене странке, којима су разријешени дотадашњи и именовани нови чланови градске Комисије за избор и именовања и Одбора за жалбе. 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!