Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“- ИНТЕРВЈУ-РЕШИЋ: СТИЖУ МАТИЧАРИ У СВА ПОРОДИЛИШТА

19 Август, 2019

Нови Закон о инспекцијама у РС, који је у припреми, допринеће да се коначно на локалу више не преклапају републичке и општинске инспекције, односно да код неког привредника ове две инспекције не долазе у истој седмици. Такође, уводи се и кривично дело за послодавце који не пријављују раднике, али и погодности за младе који први пут улазе у бизнис, наводи у данашњем (19.08.2019.) интервју за "Новости" Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Како конкретно намеравате да помогнете младима који покрећу посао?
РЕШИЋ: Изабрали смо начин да младима у Српској максимално помогнемо када започињу први бизнис у РС или први пут региструју предузеће, а имају до пет пријављених радника. По закону, када им први пут инспектор дође у контролу направиће записнике шта су урадили погрешно, ако су урадили, и дужност ће му бити да појасни како све неправилности да отклоне. Неће бити одмах писања и наплате казне. Идеја је да на овај начин младима дамо ветар у леђа да започну свој бизнис, а да се не брину одмах да ће бити кажњени због неког пропуста. Кроз закон мењамо и свест грађана и послодаваца да инспектори нису они којих само кажњавају већ и да су ту да едукују и помажу.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Докле се стигло са пројектом "Е-бебе"?
РЕШИЋ: Тај пројект се приводи крају. Основна идеја је да свако породилиште у РС има матичара и да родитељи већ по при изласку из болнице могу сву документацију о беби да оставе у породилишту и да је добију за који дан у месту где живе. Неће морати ићи накнадно да раде овај посао. Имамо у Српској 13 породилишта и сви су ушли у пројекат. Очекујемо да заживи до краја године. Наша обавеза је да обучимо људе који ће радити као матичари у болницима.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Влада је упутила иницијативу о распуштању Скупштине општине Рудо Народној скупштини РС, јер је пропао опозив начелника. Зашто ово још није урађено у општини Теслић где је, такође, пропао опозив начелника?
РЕШИЋ: У Теслићу скупштина није усвојила извештај о опозиву начелника и због тога чекамо став републичке комисије. Закон је овде јасан и уколико не прође референдум то је један од елемената за распуштање локалног парламента.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Већ месецима траје прича око Фонда за реформу јавне управе у БиХ где се Српска оптужује за блокаду рада Фонда?
РЕШИЋ: То није тачно! Ми немамо проблем са реформом јавне управе. РС има и своје надлежности и своје процесе. Ми имамо програм који проводимо. У последњих десет година, откад сам ја на челу овог министарства, урадили смо много ствари. Први смо и једини у много чему. Рецимо, први смо урадили Закон о државним службеницима, Закон о платама државних службеника и свих буџетских корисника, радили смо реформу матичних књига која није рађена од 1948. године. Све смо то сами финансирали.

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!