Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“- ИНТЕРВЈУ-РЕШИЋ: СТИЖУ МАТИЧАРИ У СВА ПОРОДИЛИШТА

19 Август, 2019

Нови Закон о инспекцијама у РС, који је у припреми, допринеће да се коначно на локалу више не преклапају републичке и општинске инспекције, односно да код неког привредника ове две инспекције не долазе у истој седмици. Такође, уводи се и кривично дело за послодавце који не пријављују раднике, али и погодности за младе који први пут улазе у бизнис, наводи у данашњем (19.08.2019.) интервју за "Новости" Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Како конкретно намеравате да помогнете младима који покрећу посао?
РЕШИЋ: Изабрали смо начин да младима у Српској максимално помогнемо када започињу први бизнис у РС или први пут региструју предузеће, а имају до пет пријављених радника. По закону, када им први пут инспектор дође у контролу направиће записнике шта су урадили погрешно, ако су урадили, и дужност ће му бити да појасни како све неправилности да отклоне. Неће бити одмах писања и наплате казне. Идеја је да на овај начин младима дамо ветар у леђа да започну свој бизнис, а да се не брину одмах да ће бити кажњени због неког пропуста. Кроз закон мењамо и свест грађана и послодаваца да инспектори нису они којих само кажњавају већ и да су ту да едукују и помажу.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Докле се стигло са пројектом "Е-бебе"?
РЕШИЋ: Тај пројект се приводи крају. Основна идеја је да свако породилиште у РС има матичара и да родитељи већ по при изласку из болнице могу сву документацију о беби да оставе у породилишту и да је добију за који дан у месту где живе. Неће морати ићи накнадно да раде овај посао. Имамо у Српској 13 породилишта и сви су ушли у пројекат. Очекујемо да заживи до краја године. Наша обавеза је да обучимо људе који ће радити као матичари у болницима.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Влада је упутила иницијативу о распуштању Скупштине општине Рудо Народној скупштини РС, јер је пропао опозив начелника. Зашто ово још није урађено у општини Теслић где је, такође, пропао опозив начелника?
РЕШИЋ: У Теслићу скупштина није усвојила извештај о опозиву начелника и због тога чекамо став републичке комисије. Закон је овде јасан и уколико не прође референдум то је један од елемената за распуштање локалног парламента.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Већ месецима траје прича око Фонда за реформу јавне управе у БиХ где се Српска оптужује за блокаду рада Фонда?
РЕШИЋ: То није тачно! Ми немамо проблем са реформом јавне управе. РС има и своје надлежности и своје процесе. Ми имамо програм који проводимо. У последњих десет година, откад сам ја на челу овог министарства, урадили смо много ствари. Први смо и једини у много чему. Рецимо, први смо урадили Закон о државним службеницима, Закон о платама државних службеника и свих буџетских корисника, радили смо реформу матичних књига која није рађена од 1948. године. Све смо то сами финансирали.

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!