Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

“INSAJDER”-ПАВИЋ: ТЕШКЕ СУ ОДЛУКЕ ПРЕД НАМА И ЗАТО СЕ МОРАМО ДРЖАТИ СРБИЈЕ И...

14 Август, 2019

“Вријеме у којем живимо, а нарочито вријеме у којем се тренутно Срби налазе у Републици Српској и у Србији, је заиста изузетно турбулентно и предстоје врло важне одлуке које ће се морати донијети и на унутрашњем плану, али и одлуке коју могу донијети сусједи или међународна заједница”, каже у изјави за “Insajder” Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза.

 

“Све то утиче на унутрашњи живот и у Републици Српској и у Србији. Ово што се дешава у Српској да немамо страних,  али ни домаћих инвестиција посљедица је једне политичке нестабилности на нивоу Босне и Херцеговине”, истакао је Павић.

 

Он је истакао да је ДНС увијек у кризним тренуцима заузимао ставове који су били у интересу грађана Републике Српске и који су се касније показали као веома исправни. 

 

“Напоменућу само неколико ствари. Када се водила кампања око укидања Војске Републике Српске, која јој је по Дејтонском споразуму припадала, ДНС је био изричито против укидања војске и тако је и гласао у Народној скупштини РС, док су други гласали за укидање. Сада се види колика је то грешка била што смо једно своје дејтонско овлаштење пренијели на ниво БиХ. Слично је било и са декларацијом која је усвојена о Сребреници. ДНС је и тада у Народној скупштини РС гласао против те декларације, међутим остали су гласали за и она је прошла. Сада преко 20 хиљада људи стријепи када оде у иностранство да ли се налазе на неком списку. Они који су бранили своју домовину нашли су се у позицији да због тога страхују путовати у иностранство. Ево само та два примјера, а има их још око индиректног опорезивања, полиције и слично, гдје је ДНС имао другачије мишљење од других показују да је ДНС цијели период послије рата био принципијелан и да се борио тачно за оно што пише у Дејтонском споразуму. Да су којим случајем ставови ДНС прихваћени сада би били у потпуно другачијој позицији, не би се тужили са Федерацијом због индиректног опорезивања, да ли је исплаћен сав износ или не, а и друге ствари”, поручио је Павић.

 

Он је нагласио да су сада поново дошла времена када се доносе крупне одлуке, првенствено о томе да ли Босна и Херцеговина треба да уђе у НАТО или не, да ли треба да преда АНП НАТО савезу. 

 

“ДНС је и прије и сада имао исти став. Ми на овом пољу морамо пратити Србију. ДНС не жели границу на Дрини. Ако Србија уђе у НАТО онда и ми у Републици Српској и БиХ идемо, али ако Србија не уђе онда не идемо ни ми. Ако Србија задржи неутралност, задржаћемо и ми. То је та разлика коју ДНС и остали заговарају. Ми нисмо ни расправљали да ли је НАТО савез прихватљив или не. У овој позицији је далеко важније пратити Србију шта она мисли. Ми који смо доживјели рат и који смо једно вријеме имали границу и баријере на Дрини знамо како то изгледа и зато не можемо прихватити да Србија и Босна и Херцеговина, односно Република Српска, иду различитим путем када је у питању НАТО”, истакао је предсједник.

 

“ДНС сада, као и увијек, нема ништа против ниједне нације, ни против ниједног народа, ни против кога, али брани легитимна права која су нама дата, не само европским документима, већ која су нам дата и Дејтонским споразумом као основ на којем почива Босна и Херцеговина”, закључио је Павић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!