Оснивање и развој Демократског народног савеза

Демократски народни савез основали су слободољубиви и одговорни носиоци иницијативе у јуну 2000. године. Оснивачка скупштина је одржана у Бањалуци 17. јуна 2000. године. Први предсједник ДНС-а био је др Драган Костић из Бањалуке, потпредсједници су Хаџи-Јован Митровић из Зворника и Драгутин Родић из Приједора, а генерални секретар (до 08. јануара 2002. године) Радомир Тривић из Јошавке и Драган Берић из Бањалуке.

 

У прољеће 2003. године у ДНС се колективно укључује Савез народног препорода.
Од 10. маја 2003. године предсједник је господин Марко Павић из Приједора, а потпредсједници су Хаџи-Јован Митровић и мр Мирко Бањац. Од 06. јуна 2003. године генерални секретар је Драгутин Родић из Приједора.

 

На општим изборима новембра 2000. године ДНС је освојио три посланичка мандата у Народној скупштини Републике Српске, а на изборима 2002. године поново три мандата у Народној скупштини и, индиректно, један мандат делегата у Вијећу народа РС.

У љето 2004. године ДНС има око 100 одборника у скупштинама општина, начелника општине Зворник и предсједника Скупштине у неколико општина, замјенике начелника и начелнике одјељења општинске управе у неколико општина. На изборима 2004. године ДНС биљежи нови раст. ДНС има начелнике у општинама Приједор и Петровац.

 

Од 2005. године потпредсједници ДНС-а су Недељко Чубриловић (Бањалука), Младен Симић (Бијељина) и Хаџи-Јован Митровић (Зворник).

 

Демократском народном савезу у овом периоду прилази све већи број политички одговорних грађана, а наставља се тренд колективног придруживања неколико политичких субјеката ДНС-у (НСС, неке политичке снаге регионалног степена развијености у Брчком, Бијељини и Зворнику) тако да ДНС бројчано и кадровски јача.

 

На Општим изборима 2006. године ДНС осваја четири посланичка мандата у Народној скупштини Републике Српске као и један мандат у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. Од априла 2006. године ДНС је дио нове скупштинске већине у Народној скупштини Републике Српске и дио је Владе РС (Недељко Чубриловић, потпредсједник ДНС-а, је министар саобраћаја и веза у Влади РС). Послије општих избора, ДНС је заступљен и у Савјету министара БиХ (потпредсједник Симић је замјеник министра транспорта и комуникација БиХ).

 

Локални избори 2008. године су показали нови раст утицаја ДНС-а. ДНС послије ових избора има начелнике из својих редова у општинама Приједор, Крупа на Уни и Петровац.


На Општим изборима 2010. године ДНС осваја шест посланичких мандата у Народној скупштини РС и један мандат у Представничком вијећу ПС БиХ. У Влади Републике Српске ДНС сада има два министара (Недељко Чубриловић и Лејла Решић) а у Савјету министара БиХ - замјеника министра правде (Срђан Радуљ).

 

У љето 2012. године ДНС има општинске одборе у свим општинама Републике Српске и у 7 општина у Федерацији БиХ. Постављени циљ – 60.000 гласова на подручју РС.


За локалне изборе 2012. године, ДНС је предложио начелничке кандидате у 16 општина, 1284 кандидата за одборнике у скупштинама локалних заједница, учесвовао у 6 коалиција за начелнике и 2 коалиције за скупштине општина. Након избора своје циљеве смо остварили – постали смо трећа странка у РС са више од 64.000 освојених гласова! Хвала на повјерењу!Мaрко Павић

предсједник ДНС-а РС

Република Српска је млада, лијепа, богата! Није велика, али нама сасвим довољна! Довољна за рађање, раст,школовање, породицу! Довољна за срећу! Само су потребни прави, поштени и савјесни људи да је воде! Људи из Демократског народног савеза!

Погледај »

Саопштења

 • 29.08.2014

  САМИТ У БЕРЛИНУ – ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ БиХ

  Демократски народни савез очекује да ће поруке самита Њемачке и земаља Западног Балкана бити озбиљно упозорење структурама и политичарима у Босни и Херцеговини да уложе напоре у процесе промјена и реформи које ће водити ка економској, безбједносној и, уопште, друштвеној стабилизацији БиХ.

  Погледај »
 • 25.08.2014

  Западни Балкан мора да крене напријед

  Демократски народни савез као политички одговорна странка очекује да ће конференција о Западном Балкану 28. августа, коју је иницирала канцеларка Њемачке Ангела Меркел, донијети нови импулс у даљем развоју држава овог Региона. ДНС посебно истиче очекивања од предстојећих општих избора у Босни и Херцеговини и изражава наду да ће то бити корак даље у политичкој и економској стабилизацији земље.

  Погледај »
 • 23.08.2014

  Растерећење привреде као пут напретка

  Демократски народни савез већ дуги низ година упозорава на чињеницу да је економија Републике Српске оптерећена превеликим и непотребним издвајањима која умањују средства чија би усмјереност у развој и финансирање запошљавања донијели вишеструку корист.

  Погледај »
 • 19.08.2014

  Централизација БиХ као узрок неефикасности и занемаривања владавине права

  Демократски народни савез сматра да је што прије неопходно размотрити начин и потребу оснивања и функционисање и ефикасност заједничких институција Босне и Херцеговине, посебно због чињенице да у њима ради више од 22.000 запослених, колико је имала и савезна југословенска администрација прије распада.

  Погледај »
Прикажи све из ове рубрике »